Протест в Лозен срещу ферма за мухи и ларви

Граждани на Лозен се събраха пред общината на протест, несъгласни да бъде преместена фермата „Насекоми” от Елин Пелин в тяхното село, предаде репортер на БГНЕС. Фермата „Насекоми” до преди няколко месеца се е намирала в Елин Пелин. Процесът на производство е свързан с отделянето на обилно количество неприятна миризма и затова гражданите излязоха на бунт.

„Моите мерки са да застана зад гражданите и да застана зад тях. Да алармираме всички институции и да дадем рамо на развитието на Лозен”, заяви пред БГНЕС кметът на Лозен Георги Младенов. Той добави, че до момента нямат официална информация от никоя институция, която е съпричастна към този проблем.

По думите на Георги Младенов фирмата е дошла в Лозен без обществено обсъждане.

Мерките, които към момента можем да предприемем са да уведомяваме надлежните органи и заедно да работят срещу проблема, добави Младенов.

На протеста присъства и бившият заместник-кмет на Елин Пелин Николай Савов.

,,За съжаление в Елин Пелин тръгнахме по тежкия път, по който минаха и хората от Лозен. Мухите бяха стигнали на 500-600 метра до центъра. Това бе част от проблемите, които възникнаха. От фирмата се опитваха да твърдят, че мизирзмата не е свързана с тяхната дейност‘‘, заяви Савов.

За момента от РИОСВ нямат законова форма да отчетат миризмата.

,,Бихме стигнали до граждански протест и ако трябва до затваряне на магистрали, всички възможни мерки трябва да се предприемат, защото това ще бъде трагедия за цяла София. В София е абсолютно недопустимо да се излъчват вредни емисии върху околното пространство. Лозен е благоприятно място за живеене и никога няма да допуснем една фирма да развали целия имидж на селото‘‘, заяви жител на Лозен.

,,Трябва да предприемем по-радикални мерки и ще ги предприемем. Например няма да допускаме хората да влизат в завода на ,,Насекоми‘‘, това е следващата стъпка, може би. Все още не сме го консултирали с останалите организатори, но е една от възможните стъпки. Няма да разрешим на тези хора да работят тук‘‘, коментира протестиращият Траян Стоянов. /БГНЕС