Протест в Белград срещу преговорите на Сърбия с Косово

Стотици сръбски националисти се събраха в столицата Белград и поискаха от правителството да отхвърли западния план за нормализиране на отношенията с Косово и да се оттегли от преговорите, предаде Анадолската агенция.

Протестиращите се събраха пред сградата на президентството, носейки плакати с надписи "Косово е сърцето на Сърбия", "Никаква капитулация" и "Предателството на Косово е предателство на Русия!".

Те блокираха движението и в един момент събориха металната ограда до президентството и се приближиха до сградата, крещейки: "Къде е Вучич?"

След това групата хвърляше яйца по прозорците и заплашваше сръбския президент Александър Вучич с убийство, преди полицията да задържи някои от тях.

Основното им искане беше Вучич да се оттегли от преговорите за Косово със западните държави и да не се създава Общност на сръбските общини.

Вучич заяви пред местен телевизионен канал, че протестиращите са призовавали към насилие и попита какво е имал предвид Дамян Кнежевич, когато се е обърнал към правителството с думите "Вие се страхувате от размирици. Кълна ви се, че сме готови на повече от това".

"Наистина ли мислите, че е възможно, мислите, че няма да има отговор на това? Държавата ще реагира много ефикасно, много бързо, много сериозно и много отговорно", каза Вучич и обвини протестиращите, че са антисръбски настроени и получават финансиране и подкрепа от "чужда държава".

Той допълни, че всички, които заплашват да го убият и обещават безредици, ако Белград се опита да подобри връзките си с Косово, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие със закона.

"Тези, които си мислят, че могат да сринат Сърбия с неистините си, с бруталните си лъжи, тези, които си мислят, че могат да сринат една сериозна държава със заплахи, с няколко оръжия, с връзките си, които имат в някоя чужда държава, с подкрепата, която получават в пари, най-вече в брой от някои чужденци, и се оправдават с голям патриотизъм, и тъй като правят много добри неща за страната си, те никога не могат да победят Сърбия", каза Вучич.

Висшият прокурор на Белград Ненад Стефанович заяви, че всички, които заплашват заемащите най-високи държавни постове, и всички членове на екстремистки групи, които застрашават сигурността на гражданите, ще бъдат преследвани.

Междувременно в Нови Сад е бил задържан друг член на ултрадясната групировка "Народен патрул" - Деян Бобочек, у когото са били открити пушка с оптически мерник и боеприпаси, потвърдиха от Министерството на вътрешните работи пред медиите.

Процес на диалог между Косово и Сърбия

Европейският съюз изисква от Косово и Сърбия да постигнат окончателно споразумение, което да разреши проблемите между двете страни.

Напоследък двете страни водят преговори, които са популярни като френско-германското предложение.

През октомври президентът Вучич заяви, че Германия и Франция са предложили да ускорят процеса на членство на Сърбия в ЕС, ако тя признае независимостта на Косово и му позволи да стане член на международни организации.

Според наличната информация Косово трябва да позволи и създаването на Асоциация на сръбските общини в северната част на страната, където живеят много сърби.

Представители на ЕС се надяват преговорите по плана да приключат през пролетта. /БГНЕС