Протестът „Нито една повече“: Насилието над жени е насилие над всички

В Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени протест под надслов „Нито една повече: Жени, Живот, Свобода“ събра десетки хора пред Съдебната палата в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

„Насилието над жени е насилие над всички“, „Стачката е право, а не престъпление“, „АМАН!“, Насилието над жени ще спре, само когато виновникът е наказан!“ и „Надигни глас“ гласят протестните плакати.

Камелия Ценева е част от организаторите на протеста. „Събрали сме се тук, защото проблемът с насилието над жени е системен и продължаваме да виждаме едно голямо безразличие от страна на властимащите“, каза тя пред БГНЕС. По думите ѝ има някакви наченки на промени, обещава се да се приемат едни промени в Закона за защита от домашното насилие. Жената е категорична, че промените трябваше да се случат още преди години, а това така и не става. „Искаме да настоим на първо място това да се случи възможно най-бързо и предложените промени да не се променят повече от това. Другото нещо, което настояваме, е да се предвиди едно по-широко разбиране на насилието, то не е само вкъщи, не е само физическо или психологическо, то може да бъде също така икономическо, структурно, от страна на институциите“, заяви Камелия и допълни, че хората, които правят политики, трябва да взимат тези неща предвид, за да може всяка една жена да живее в безопасност.

Протестиращите изразяват солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола, но също така са съпричастни и с иранските жени, които вече повече от два месеца се броят за своите права, свобода и живот. Освен това те целят да предизвикат гласност по отношение на проблема с насилието и да бъдат предприети незабавни политики за превенция, не само наказания за вече извършилите престъпление, както и за въвеждане на по-адекватни съвременни подходи като възстановителното правосъдие, които поставят нуждите на жертвата в основата на правосъдния процес. Организаторите на протеста апелират за реализирането на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, а също и за разширяване на събирането и изготвянето на официална статистика за проблема с полово-базираното насилие. /БГНЕС

Тагове: