Протест срещу избора на Гешев пред президентството

Недоволните от избирането на Иван Гешев за главен прокурор се събраха пред президентството на протест, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите скандират "Оставка". Гражданите настояват президентът да не подписва указа за назначаване на главен прокурор, а също така искат дълбоки съдебни реформи и да се инициира избор на нов главен обвинител. Те се заканиха да продължат с протестите си в началото на следващата седмица, като няма да протестират в събота и в неделя.

На площада пред президентството са се събрали граждани от различни политически течения и организации.

Това е вторият протест днес. Рано сутринта протестиращите от БОЕЦ окупираха площада пред караула на президентството. Недоволните от избора на новия главен прокурор настояваха за среща с държавния глава. В разпространена позиция във Фейсбук се казва, че БОЕЦ и представители на всички организации, обявили се срещу назначаването на Гешев, са провели среща с представител на президентството и е връчено писмо, в което се настоява Румен Радев да не подписва указа за назначаването му. От администрацията на президента обявиха след запитвания от медиите, че визитата на държавния глава в Япония приключва в петък, след което Радев ще се запознае с решението на Висшия съдебен съвет и действията му ще са съобразно конституцията на страната.

БГНЕС припомня, че Иван Гешев беше избран от Пленума на ВСС на 24 октомври след продължило 10-часово заседание. Във финалното гласуване за номинацията гласуваха 20 от членовете, 4 бяха против. /БГНЕС