Протест пред ДА "Архиви": Заплати, а не подаяния

Служители на Държавна агенция "Архиви" се събраха на протест пред институцията с искане за увеличение на заплатите си с 30%, предаде репортер на БГНЕС.


Протестиращите са категорични, че трябва да получават достойни заплати, като срещат подкрепа и от синдикатите.

Протестните плакати на служителите на ДА "Архиви" гласят "30% увеличение на ФРЗ", "Заплати, а не подаяния" и "Забранената институция на паметта".

Бистра Дамова е старши експерт в ДА "Архиви". Пред БГНЕС тя каза, че работи от 15 г. в ДА "Архиви" и днес с колегите й протестират, защото заплатите им са много близки нетно до минималните в страната. "Длъжностите, които ние заемаме, са длъжности, които са за висше образование. Ние все пак сме учили, потрудили сме се да имаме образованието, за да можем да работим на тези длъжности и да бъдем назначени", посочи Дамова и отбеляза, че заплатите им не се увеличават, много често са били замразявани.

"Ние имаме право на допълнителни материални възнаграждения, които на всеки 3 месеца трябва да получаваме. Тях също не ги получаваме", призна жената и подчерта, че като държавен служител, тя и колегите й нямат право да работят на друго място, а с минимална работна заплата, предвид инфлацията, няма как да оцелеят с увеличение от 100 лв.

"Теглим заем, за да живеем и не е нормално", сподели Дамова и съобщи, че много хора вече напускат работа в ДА "Архиви", където се съхранява и осигурява достъп до изключително ценни документи за държавата.

Председателят на ДА "Архиви" Михаил Груев слезе при протестиращите и заяви: "Аз от своя страна съм направил необходимото, информирайки нивата над мен за вашите искания и за създалото се недоволство по отношение не само на заплатите, а въобще на финансовото състояние на Агенцията, така че запознат съм с исканията. Действително по размера им може да се спори, но така или иначе считам, че служителите в системата на Архивите заслужават едно справедливо заплащане."

За Груев, обаче, 30% увеличение на заплатите е нереалистично искане. "Точният размер на възнаграждението е плод на други разговори, но във всеки случай е необходимо да се направи нищо в тази посока. Аз не бих се ангажирал с конкретна цифра, зад която да застана", обясни той.

Груев е категоричен, че застава по принцип зад исканията за увеличение на колегите си, но не застава зад конкретна цифра.

Димитър Попов също е служител в ДА "Архиви". Пред БГНЕС той каза, че въпреки опитите да предизвикат вниманието към техните проблеми, те не са били чути и затова се налага да стигнат до малко по-шумни мерки. Проблемите съд заплатите на служителите, уточни той, не са от вчера, но инфлацията и всички процеси, които се случват в страната, са направили положението от трудно до непоносимо.

Попов отбеляза, че работата, която вършат е изключително важна, за нея са нужни квалифицирани хора и в този смисъл се надява исканията им да бъдат чути достатъчно бързо, но си запазват и правото да продължат с протестните действия, а освен това вече има и напуснали служители и търсят реализация другите. /БГНЕС