Протест на „Червените фенери” в Амстердам

От днес много магазини и заведения в една от атракциите на Амстердам – квартала на "Червените фенери" и околните улици в квартал "Де Вален" ще затварят по-рано, включително публичните домове с витрините и други компании за сексуални услуги. Те ще трябва да затварят в 3 ч. през уикенда вместо в 6 ч., а секс тружениците изразиха загриженост относно решението на общината да ги принуди да затворят по-рано бизнеса си.

Нарастват опасенията, че някои от заетите в тях могат да прибягнат до нелегална работа и укриване, за да компенсират загубата на доходи поради съкратеното работно време.

Протест, организиран от секс работничките, прекъсна заседанието на градския съвет в четвъртък, на което се обсъждаха варианти за местоположението на предложения еротичен център.

Протестиращите са връчили на кмета на Амстердам Фемке Халсема петиция, подписана от 266 сексработници, в която се настоява за повече полиция в квартала на червените фенери вместо по-ранно затваряне и преместване в еротичен център като алтернатива на квартала на „Червените фенери”.

По време на демонстрацията няколко сексработнички заявиха пред NL Times, че се нуждаят от тези допълнителни часове, за да реализират печалба, след като платят за стаите, които ползват под наем. По-ранното затваряне ще съкрати времето за печелба на секс работниците приблизително наполовина. "Преди полунощ хората просто се разхождат и гледат, но не плащат", казва секс труженичка, работеща в квартала на Червените фенери.

Особено през летните месеци повече хора са склонни да остават на открито през нощта поради по-високите температури, по-дългите дни и по-късния залез. Това води до по-малък брой клиенти, които търсят услугите им, защото "хората идват само когато е тъмно". Според нея, по-ранното затваряне може да доведе до загуба на двама-трима клиенти. Сексработниците обикновено трябва да печелят пари от четирима клиенти, само за да платят 180 евро за наема на стая през нощта.

Друга секс работничка разказва, че вече е чула истории за свои колеги, които са били потърсени за нелегална работа между 3 и 6 часа сутринта, след въвеждането на по-ранното затваряне. "Разбирам, че хората се нуждаят от пари", въздъхна тя, "но е толкова опасно".

Фелисия Анна, председател на Red Light United, призна, че това е „възможност“ и е нещото, „от което сега се страхуваме.“ Тя обясни, че от събота секс работниците ще усетят сериозна загуба на доходи. Това потенциално може да изкуши някои да обмислят да работят нелегално, за да покрият разходите си. Тези в сложна финансова ситуация може да приемат клиенти или срещи, които обикновено биха отказали от съображения за сигурност. "Те имат нужда от тези три часа", подчерта тя.

Анна посочи, че този проблем е станал очевиден по време на пандемията, когато публичните домове бяха принудени да затворят. Някои продължиха да работят нелегално у дома или в апартаменти под наем, далеч от погледа и при по-висок риск. Клиентите биха ограбили проституиращите или биха ги изнудвали, че ще се обадят в полицията, тъй като знаят, че работят незаконно“. Друг проблем е, че секс работниците са по-малко склонни да докладват за насилие, когато работят нелегално.

„Легалната проституция е най-безопасната форма на секс работа“, твърди Анна.

Този уикенд в квартала на Червените фенери ще има допълнително полицейско присъствие, за да се гарантира, че всички публични домове с витрини спазват заповедта да затворят в 3:00 часа. Какво ще се случи след това засега остава неясно.

Ограниченията за секс работниците са само една от точките в опита за ребрандиране на Амстердам. Както беше посочено, в квартала на „Червените фенери” ще бъдат въведени и други ограничения, като например правила за заключване, ограничения за продажба на алкохол и забрана за пушене на улицата.

Градският съвет прие и провеждането на няколко кампании, включително кампанията "Стой настрана" (Stay Away), която първоначално беше насочена към млади британци. В нея видеореклама предупреждава за възможни противообществени прояви, ако те търсят термини като "ергенско парти Амстердам", "евтин хотел Амстердам" или "пъб кроул Амстердам".

Говорителят на заместник-кмета на Амстердам, Софян Мбарки, заяви, че кампанията е започнала във Великобритания, защото "част от тази група е силно представена в нощния живот в центъра на града, съпроводен с повече от средно неприятно поведение". /БГНЕС

Амстердам / Нидерландия