ВСС: Илиан Василев нарушава Етичния кодекс на българските адвокати

Прокурорската колегия на ВСС прие Декларация по повод отворено писмо от адвокат Илиан Василев от 04.06.2020 г. и участие в телевизионно предаване.

В Декларацията се посочва, че адвокат Илиан Василев нарушава Етичния кодекс на българските адвокати, като чрез трибуната на национални медии обвинява органите на специализираното правораздаване в противодържавна дейност, че „разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес …“. Създава внушения за професионална некомпетентност и неправомерни зависимости в и на Прокуратурата на Република България.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към Висшия адвокатски съвет с оглед вземане на отношение относно поведението на адвокат Илиан Василев, свързано с отправяне на груби и обидни нападки, уронващи престижа на съдебната власт и доброто име на адвокатската професия, както и към Съвета за електронни медии, във връзка с употребата на ефира на телевизионен оператор за отправянето на манипулативни твърдения, нарушаващи професионалните журналистически стандарти.

Текстът на Декларацията ще бъде публикуван в протокола от заседанието на колегията.

Декларацията ще бъде изпратена на Европейската комисия, както и на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и на посолството на Обединено Кралство Великобритания в България. /БГНЕС