Прокуратурата влезе в президентството, арестуваха Бобоков, Узунов и Милушев (обобщение)

Прокуратурата влезе в президентството, двама от най-близките сътрудници на държавния глава са арестувани заедно с бизнесмена Пламен Бобоков, предаде репортер на БГНЕС.

Малко преди 10.00 часа днес коли на Специализираната прокуратура и СДВР паркираха зад сградата на президентството в близост до ротондата „Свети Георги“.

Главният прокурор Иван Гешев, който по това време беше в Габрово, където се провежда поредната специализирана акция срещу битовата престъпност, заяви: „Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция“.

Тези действия са по две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов), каза още главният прокурор. Той допълни, че тези действия са предприети след разрешения от два съда.

Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар, съобщи още Гешев.

По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф „секретно”. Твърди се, че си ги е намерил в касата, на третия път предоставя материали, които са изнесени, подчерта Гешев.

От прессекретариата на държавния глава потвърдиха за специализираната акция и заяви, че Прокуратурата трябва да обясни своите действия пред българското общество.

Малко по-късно от Държавна агенция „Национална сигурност“ обявиха, че са отнели достъпа за секретност на секретаря па правни въпроси Пламен Узунов и Илия Милушев, който е съветник на държавния глава по въпросите на сигурността и отбраната. От ДАНС разясниха, че за тях „са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“.

Специализираната прокуратура съобщи, че Пламен Бобоков, Пламен Узунов и Илия Милушев са арестувани за срок от 24 часа. Срещу тях се водят различни разследвания. Срещу Узунов и Бобоков разследването е за търговия с влияние, а срещу Милушев за разгласяване на държавна тайна.

Правоохранителните органи са претърсили кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов. От там са иззети документи, книжа и компютърни конфигурации, които могат да имат отношение към делото. Претърсвания и изземвания са проведени и в Пловдив.

Екипи от военни следователи и прокурори пък са претърсили адреси, свързани с Илия Милушев. Заедно с него е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна.

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Наблюдаващите прокурори ще направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица. /БГНЕС