Прокуратурата разследва нарушения при строителството на "Турски поток"

В Софийска апелативна прокуратура са постъпили материали по преписка, образувана по сигнал за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на газопровода „Турски поток“ на територията на Република България, за осъществяване на проверка за законосъобразност.

Надзорната прокуратура е извършила служебен контрол на прокурорския акт на Софийска градска прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство.

С постановление на Софийска апелативна прокуратура той е отменен, доколкото е констатирано, че крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибързан и неправилен. Посочени са установените от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки.

Дадени са мотивирани указания относно прилагането на материалния и процесуалния закон.

БГНЕС припомня, че 375,88 милиона лева са приходите от газопровода „Балкански/Турски поток“ през 2022 г. Общите условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода са на стойност 113,95 млн. лв. Оперативната печалба, реализирана от „Булгартрансгаз“ от проекта за 2022 г, е в размер на 261,93 млн. лв.
Оперативната печалба от работата на газопровода „Балкански/Турски поток“ през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лв.
„Булгартрансгаз“ е изградил и експлоатира разширението на „Турски поток“, който е част от концепцията за европейски газоразпределителен център „Балкан“. Приходите, които дружеството реализира от проектите за разширение на газопреносната мрежа на страната, са в резултат както на сключените обвързващи договори за резервиране на капацитет за период от 20 г. от проведената съгласно общоевропейската законова рамка процедура Орen Season, така и от предлаган свободен капацитет на междусистемните точки. Изградената инфраструктура има полезен живот от над 35 години и ще бъде използвана и след изтичане на срока на сключените обвързващи договори.
„Турски поток“ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с капацитет по 15,75 млрд. куб.м. Първата тръба доставя директно „синьо гориво“ на Турция, а втората е предназначена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, откъде пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също така като „Балкански поток“.
От края на април 2022 г. България вече не внася газ директно от Русия заради сложната ситуация свързана с войната на Кремъл срещу Украйна. Въпреки това транзитът на руски газ през нашата страна по „Турски/Балкански поток“ продължи. /БГНЕС