Прокуратурата поиска доживотен затвор за двамата подсъдими за атентата в Сарафово

Прокуратурата поиска да бъде наложено наказание доживотен затвор без право на замяна за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, подсъдими по делото за атентата на летище “Сарафово”, предаде репортер на БГНЕС.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

След като поиска доживотен затвор без замяна за двамата, прокурор Евгения Щъркелова каза пред медиите, че очаква справедлива присъда и се надява от съда да сподели вижданията на прокуратурата по отношение размера на наказанието. „Поисках най-тежкото наказание и считам, че за този терористичен акт следва да бъде наложено най-тежкото наказание“, заяви тя пред медиите. На въпроса доказано ли е, според нея категорично, че "Хизбула" стои зад финансирането на атентата на летище Сарафово и по какъв начин, тя каза: Това, което е в материалите по делото, това, което беше изяснено и в съдебното следствие е, че действително има връзка терористичният акт с тази терористична организация „Хизбула“.

Служебният защитник на Ел Хадж Хасан - Жанет Желязкова коментира пред медиите, че не може да се направи един категоричен и безспорен извод, който да сочи към извършителство на това деяние, което е изключително дръзко по отношение на нейния подзащитен.

Прокуратурата поиска да бъдат уважени в пълния размер и гражданските искове на пострадалите и близките на загиналите при атентата.

Събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен и несъмнен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия, пледира прокуратурата. Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка Хизбула.

Предстои съдът да обяви своето решение на 21 септември 2020 г.

БГНЕС припомня, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище “Сарафово” в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души./БГНЕС