Прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия френски премиер Фийон

Националната финансова прокуратура поиска 5 години затвор за бившия френски премиер Франсоа Фийон, от които две години ефективно, поради участието му в аферата за създаване на "фиктивни работни места".

За неговата съпруга Пенелопе прокуратурата поиска 3 години условна присъда. Двама ще трябва да платят и глоба от 375 000 евро. Фийон бе кандидат на десницата за президент преди три години.

Процесът срещу семейство Фийон започна в края на февруари. По време на президентската му кампания през 2017 г. избухна скандал около него и обкръжението му. Той започна с публикация в изданието „Canard Enchaine”, в която пише, че съпругата на бившия премиер е получавала заплата в продължение на осем години като негов фиктивен парламентарен помощник. Изданието съобщи още, че Пенелопе Фийон от известно време получава пари за работа в списанието „Revue des Deux Mondes”, но постави под въпрос факта, дали и тази работа не е фиктивна. През юни 2018 г. бе съобщено, че Фийон и съпругата му са обвинени в присвояване на публични средства и съучастие в злоупотребата с публична собственост. /БГНЕС и АФП