Проф. Светлана Шаренкова: Редовен кабинет – ДА! Но какъв?

Много надежди и мотивация сред редовите социалисти предизвика решението на Националния съвет на БСП, че не се дава безусловна подкрепа на проектокабинета на „Има такъв народ“, че ще бъдат отстоявани червените линии, които уж бяха договорени между БСП и ИТН, но които „изчезнаха“ от програмната декларация на кандидат-премиера Пламен Николов.

Проф. Светлана Шаренкова.

Също, че подкрепа ще има само и единствено срещу подписано политическо споразумение. Но най-голямо одобрение предизвика поетият ангажимент, че ако третият мандат бъде връчен на социалистите, БСП ще предложи служебното правителство като редовно. Тази заявена политическа воля сигурно е адмирирана и от останалите от онези близо 60% българи, одобряващи кабинета „Янев“. Това се приема като първото от много време отваряне на БСП към широкото гражданско общество, като политически „удар в десетката“ на фона на тежките изборни загуби от 4 април и 11 юли т. г.

Каква беше изненадата, когато още на следващия ден от членове на ръководството на БСП заваляха противоречиви сигнали – преговорите за споразумение продължавали, въпреки че от ИТН многократно заявиха, че няма да подписват такова, а тяхната „мъжка дума“ била по-тежка от политическия документ. Намекнато бе, че само проектокабинетът „Николов“ можел да мине в 46-ото НС, а алтернативата била избори!? Каза се, че за България е животоспасяващо да има редовен кабинет, но в контекста, че правителството на ИТН е по-добрият вариант от служебното с мандат на БСП!? Подобни странни сигнали за пореден път обезкуражават редовите социалисти и структурите на БСП, стават плодородна среда за поредните интриги и опити за противопоставяне между БСП и президента Радев. При ясните нагласи в партията възниква резонният въпрос - има ли непартийни, неоторизирани, неотговорни и вече провалени политически фактори, които влияят на ръководството при взимането на ключови за БСП и страната политически решения? И дали резултатите от техните „съвети“ не са трагични?

Никой не оспорва необходимостта от редовно правителство, но не по-маловажен е въпросът какво ще бъде то. Алтернативите са ясни! Първата – еднопартиен кабинет на ИТН, необвързан с политически споразумения, разчитащ на плаващи мнозинства (и кой ще попречи на ГЕРБ или ДПС в „удобен“ момент да дадат едно рамо), с което се минира надеждата за промяна на корупционния мафиотско-мутренски модел. Правителство с десни решения - като запазването на 10% данък, концесии, приватизация до дупка, балансиран бюджет и драстично орязване на бюджетното преразпределение, отлагане на преизчисляването на пенсиите, слагането на „трупчета“ на съдебната реформа. Да не говорим за персоналния състав – търговец на плажни артикули ще е премиер в най-кризисния за страната момент, обвинен в плагиатство ще е МВР министър, екологичният министър - обвързан семейно с ефективно осъден за грабеж, правосъден министър (междувременно оттеглен), който ще се запомни с обидни интернет чатове и публикации, министър на образованието ще стане млада дама - вирусолог без реален опит в тази сложна система, и т. н.

Пламен Николов връща изпълнен мандат на президента Радев

Обвързването на идейна и системна партия като БСП с подобна програма и с подобни личности носи минимум ползи, а много повече рискове, които могат да бъдат фатални. БСП и Корнелия Нинова да бъдат въвлечени в реализацията на десни политики. Партията да стане част от реабилитацията на статуквото и модела, срещу който бе единствената парламентарна опозиция през последните 5 години.

Втората възможност е на базата на служебния кабинет да се избере редовен с третия мандат, връчен на БСП. Правителството на Стефан Янев за по-малко от три месеца се доказа като работещо, ефективно и реформаторско: прекъснати бяха източването на държавния бюджет и корупционни вериги за милиарди; гарантиран бе честен вот на 11 юли; започна ефективната ревизия на предишното управление; бяха разкрити нередностите в обществените поръчки, в ББР, в ДКК, в АПИ, язовирите, източването на Здравната каса... И най-вече – предложени бяха реални социални реформи като преизчисляването на пенсиите, което ще ги вдигне с по 12,5%, а със запушването на бюджетните дупки в държавната хазна дойдоха пари, които се ползват за социални нужди. В служебния кабинет няма провален министър, там работят достойни и доказани професионалисти като ген. Стефан Янев, Бойко Рашков, проф. Янаки Стоилов – знаков социалист, който дръзна да поиска отстраняването на главния прокурор Гешев и закриването на специализираните съдилища-бухалки на предишната власт, икономическият екип е от млади, образовани и опитни експерти – Асен Василев, Кирил Петков, Атанас Пеканов, професорите Николай Денков и Христо Бозуков, реформаторът на пенсионната система Гълъб Донев, доц. Виолета Комитова, която смело се бори срещу кражбите в пътния сектор, колегата й Асен Личев, който слага ред в Екоминистерството, и други от министрите, зам.-министрите, областните управители – част от които биографично и идейно са свързани с левицата.

Ето го избора, който БСП и нейният Национален съвет трябва да направят. Защото социалистите днес се нуждаят от ново самочувствие и отваряне към обществото. Това може да стане чрез подкрепа на служебния кабинет като редовен - с ясен срок на работа и програмни приоритети - за окончателно скъсване с управленския модел на ГЕРБ - ДПС, за социални реформи, за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост, за спиране на корупционните течове и продължаване на борбата с купения и корпоративния вот. Ако подобно предложение, дипломатично и аргументирано бъде лансирано от Корнелия Нинова, то следва да бъде подкрепено и от т. нар. партии на протеста „Да България“ и „Изправи се бг. Ние идваме“, но и от партията на Слави Трифонов, чиито активисти постоянно повтарят, че властта за тях не е самоцел.

А следващата важна стъпка, която предстои на БСП, е свързана с наближаващите президентски избори. Нужна е пълна мобилизация и единение на всички структури и симпатизанти в подкрепа на достойния президент родолюбец и борец с корупцията и статуквото Румен Радев – така както се получи през 2016 г.

Пътища разни, но един е верният! /БГНЕС

-----------

Проф. Светлана Шаренкова.