Проф. Шикова: Португалия я чака трудно председателство, COVID-19 ще доминира дневния ред

COVID-19 още остане на върха на дневния ред в Европа, заяви в интервю за БГНЕС проф. Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на Европейския съюз.

Проф. Шикова коментира поетото от Португалия 6-месечно ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, приоритетите му, както и предизвикателствата, пред които ще бъде изправен Лисабон в тези сложни за целия свят времена.

„Още през декември месец бяха представени три главни приоритета. На първо място – насърчаване на възстановяването и стимулиране на зеления преход и цифровия преход. На второ място – социалният стълб като ключов елемент за гарантиране на справедливо и приобщаващо преминаване към тази зелена и дигитална икономика. Другият основен приоритет е укрепване на стратегическата автономия на един Европейски съюз, който е отворен към света, но едновременно с това защитава и своите интереси“, смята проф. Шикова.

Според нея съвсем логично е да се очаква председателство, силно фокусирано върху мерките за възстановяване от COVID-епидемията, които вече бяха очертани от Германия по време на нейното ръководство. Португалия обаче силно набляга и на социалния елемент, обръща внимание експертът, както и укрепването на Европейския социален модел.

„Големи планове, но все пак едно доста несигурно бъдеще и трудно председателство, в трудни условия“, предупреди проф. Шикова.

„Португалското правителство планира да бъде домакин на няколко важни срещи и конференции, включително на голяма социална среща на върха в Порту през май, където трябва да се обсъдят въпроси на заетостта и социалната защита. Все още обаче остава неясно дали ще има възможност наистина да бъде домакин на тези събития“, напомни още тя.

Лисабон трябва да съблюдава прилагането на новоподписаното търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит.

„Португалия ще бъде първата страна, която ще поеме председателството след като Обединеното кралство, на 31 декември, в 23.00 ч. по Гринуич, напуска единния пазар и митническия съюз. Важното е, че все пак беше подписано споразумение, че ЕС и Великобритания ще търгуват без мита и без количествено ограничение. Много въпроси са договорени, споразумението е огромно по ебем – 1246 страници основна част и допълнителни приложения, но прилагането на всичко това няма да е лесна задача. Мнението на повечето държави в ЕС е, че интересите на европейските фирми и граждани са защитени. Все пак обаче ще има доста трудности. Преговорите бяха много тежки и трудни, а донякъде всичко беше игра на нерви. Трябва високо да се оцени работата на Мишел Барние като главен преговарящ“, категорична е проф. Ингрид Шикова.

Според нея постигнатото споразумение ще намали щетите, но няма да ги премахне изцяло, а такива ще има и за двете страни. Мита няма да има, но ще има митническа граница – това значи повече формалности, повече администрация, повече документи, категорична е тя.

„Сложен период и португалското председателство трябва да се справи с него“, каза още експертът по въпросите на ЕС.

Ваксинацията и овладяване на епидемията – другите две големи предизвикателства пред Португалия.

„Във всяка страна положението е различно. И в България има моменти, в които ни се струва, че сме овладели епидемията. Има други моменти, в които ни се струва, че не я владеем. Същото се отнася и за останалите държави в ЕС, затова наблюдаваме и различни мерки – отваряне, затваряне и т.н. Ако погледнем напред, и Португалското, и след това Словенското председателство ще бъдат изправени пред това да работят в условията на този вирус. Португалското председателство, заедно с всичко останало, вероятно ще трябва и да участва и в утвърждаването на националните планове за възстановяване и на програмите, които всяка страна трябва да създаде. Португалското председателство, заедно с останалите институции, трябва да направи една мащабна кампания за това, че ваксините са единствения път за овладяване на пандемията и да се върнем към един по-нормален начин на живот“, смята още проф. Шикова.

Не на последно място, по време на португалското председателство ще се очертаят и отношенията между ЕС и новия американски президент Джо Байдън след охладнелите двустранни отношения по време на мандата на Доналд Тръмп.

„Изминаха напрегнати 4 години на трансатлантически връзки. Сблъскаха се Тръмп и ЕС по редица въпроси – търговия, отбрана, външни отношения“, припомни тя и допълни, че сега Съюзът иска много повече диалог, който до известна степен беше прекъснат, както и по-тясно сътрудничество по търговските спорове и по-силна координация в борбата срещу климатичните промени. Още повече, че Джо Байдън вече заяви, че ще върне САЩ в Парижкото споразумение.

„Ако ЕС иска да говори с един глас по външната политика, то не трябва да бъдем свидетели на една манифестация на национални политици, отишли във Вашингтон на среща с президента Байдън, след което да правят некоординирани изявления в различни посоки. Различните послания не са положително нещо за европейската интеграция. Очаквам много по-дипломатичен тон и съгласувана позиция между държавите членки“, допълни още проф. Шикова.

„Да говорим не само за дигитална и зелена, но и за здрава и щастлива Европа“, каза в заключение тя. /БГНЕС