Проф. Райчева: Журналистите създават гръбнака на медиите

Аз съм израсла като дете без телевизия, после с черно-бяла, сега пък има различни платформи. Много е хубаво, че има много телевизии, че има богат избор. Това, което обаче малко ме притеснява, е че, като че ли журналистиката някак си има дефицити, и аз трябва да ви кажа, че правя разлика между медии и журналистика, не слагам знак на равенство. Това заяви пред БГНЕС проф. д-р Лилия Райчева – един от най-сериозни учени, изградили школа от медийни изследователи и допринесли за развитието на медийната наука у нас.

Медиите са свързани със собственици, с различни влияния, с бизнес интереси и няма как да не е така, защото това е пазар. „Докато журналистите са тези, които създават гръбнака на медиите и някак си, който не иска да бъде повлияван, който не иска да бъде натискан, той може да си избира друга професия. Нашите преподаватели едно време ни учиха, че хората се делят на журналисти и други. Така, че летвата е много висока за журналистите”, заяви проф. Райчева. Според нея обаче в днешно време е трудно на журналистите да отстояват професионалните стандарти. "На пръв поглед е много лесно, защото има Етичен кодекс на българските медии, голяма част от медиите са подписали този кодекс, но гилдията, като че ли избягва да говори за проблемите, които са в журналистиката и някак си все ги прехвърлят към медиите". Проф. Лилия Райчева си спомни, че когато е била студентка нейн учител и създател на профил „Телевизия“ д-р Младен Младенов, казвал: Това е изключително тежка професия, който иска да я работи трябва да знае, че го чакат доста неприятности и предизвикателства. Тя припомни още, че неотдавана нейни колеги от Факултета по журналистика написаха статия във връзка с 250-годишнината от рождението на Хегел. „Та, Хегел преди два века е писал, че вестникът е сутрешната молитва на гражданите. Преди два века. И сега тази отговорност е изключително голяма, тъй като хората си съставят мнение за това какво става около тях именно, чрез медиите”, посочи Лилия Райчева.

Днес е премиерата на книгата „Лилия Райчева. Биобиблиография”. Това е една от най-новите книги на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, посветена на 70-годишнината на проф. д-р Лилия Райчева. Авторката на книгата доц. д-р Милена Миланова е събрала в книгата 359 заглавия – 268 научни трудове, 71 публикации, посветени на телевизионното състезание „Минута е много” и 18 публикации свързани с творчеството на проф. Лилия Райчева. /БГНЕС