Проф. Николов: Левски и Гоце Делчев са един до друг в нашите сърца

България има много герои, но има двама-трима, които вижда като върхове. За мен това са Васил Левски и Гоце Делчев. Това заяви пред БГНЕС проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт.

Той беше един от много общественици, които днес бяха дошли пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина, за да му отдаде почит.

Проф. Николов обърна внимание на факта, че през месец февруари отбелязваме рождението и гибелта на двамата най-големи наши революционери – Гоце Делчев и Васил Левски, които са разделени само от една година. Гоце е роден на 4 февруари 1872 г., а Левски е обесен на 19 февруари 1973 г.

„Не е случаен фактът, че нашите най-големи поети са ги възпели. Христо Ботев е написал стихотворението „Васил Левски“, а Пейо Яворов е написал биографията на Гоце Делчев. И Ботев е гледал на Левски като на Бог, и Яворов е гледал на Гоце като на божество. Тези двама поети следват своите кумири. Единият става воевода, а другият става харамия в Македония, борейки се за свободата на българския народ“, заяви проф. Николов.

Той припомни, че Васил Левски тръгва от Карлово, а Гоце Делчев от Кукуш, за да стигнат своята Голгота. „Макар тук в София техните паметници да ги дели само 1 км разстояние и двамата са един до друг в нашите сърца“, подчерта проф. Николов.

Пред паметника на Гоце Делчев се поклониха много общественици, интелектуалци и обикновени граждани. Тук бяха и родственици на Гоце Делчев и представители на възрожденски български родове от Македония – Дрангови, Шапкареви и др. /БГНЕС