Проф. Мутафов: Бюджет 2022 унищожава БАН, бесни сме, защото ни излъгаха

Бюджет 2022 бетонира мизерията на БАН. Настоящото правителство продължава с политиката на постепенно унищожаване на най-старата институция в държавата, възникнала още преди Освобождението на България.

Професорите от БАН получават по-ниски заплати от стартиращите учители. В това не просто няма справедливост, в това няма логика.

Чашата на търпението преля, учените от БАН са горди и образовани хора, ще излезем в центъра на София и тогава властта ще разбере, че не сме за подценяване.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН.

Известният български учен и специалист по средновековно и възрожденско изкуство е възмутен от продължаващата политика на "дянковизация" срещу БАН.

Проф. Мутафов припомни, че още от служебното правителство е планирало 125 млн. лв. за БАН. От тях са отпаднали 6 млн. лв., които са пренасочени към университетите.

„На 19 януари разбрахме, че преговорите с Министерството на образованието и науката са били безплодни и увеличението на бюджета на Академията е само 1,7%, или с 2 млн. лв., които едва ще стигнат за повишаване на минималните работни заплати. Това ни накара да се замислим и да си дадем сметка, че политиката на ранния ГЕРБ за постепенното унищожаване на БАН продължава“, подчерта ученият.

Проф. Мутафов заяви, че алюзията с времената, когато Симеон Дянков беше финансов министър, е неизбежна.

„Сега новото правителство, въпреки свръхзвуковия учен акад. Николай Денков, ни сервира тази неприятна изненада, която от една страна разочарова много редовите учени в Академията, от друга ни кара да сме бесни, защото ние не бяхме за това по площадите през 2020 г.“, подчерта директорът на Института за изследване на изкуствата.

На ниво председател на БАН и министър на науката и образованието са проведени предварителни разговори. Предложението на Академията е било бюджетът й да бъде увеличен с 30 млн. лв. В резултат на проведените преговори и изчисления и Академията, и МОН са се съгласили на увеличение с 20 млн. лв., но това предложение не е прието от Министерството на финансите и респективно от Министерски съвет на 31 януари.

„Тази новина преля чашата и тогава предприехме активни действия да обясняваме колко БАН системно е пренебрегван. Още преди година с министерско постановление са определени минималните заплати по категории на държавните висши училища. Според тези категории един асистент във висше училище, който няма докторат, получава основна заплата от 1300 лв. Това е с повече от 50 лева над заплатата на професор в БАН, което не е логично. Професорите в БАН получават вече по-малки заплати, отколкото са стартовите заплати на учителите“, каза проф. Мутафов и добави:

„Нашата борба е за това да има не толкова справедливост, а да има логика в определянето на минималните заплати на хората, които извършват един и същи труд и са в една и съща категория“.

Явно обаче толерантността и възпитанието на българските учени не се оценява от правителството, затова те са готови за протест.

„С този Бюджет 2022 мизерията в БАН ще се бетонира и тя никога повече няма да може да бъде преодоляна“, категоричен е проф. Мутафов.

На вчерашното заседание на Общото събрание на БАН е приета декларация, в която се изразява възмущение от бюджета. Определен е състав на Координационен щаб на протестите, на който проф. Мутафов е член в качеството си и на заместник-председател на Общото събрание на БАН. В момента се водят активни разговори как да се проведе протеста в случай, че не бъдат чути.

„Ако нищо не се случи между първо и второ четене на Бюджета в парламента, учените ще излязат по площадите. Искам да подчертая, че БАН освен, че е най-старата институция, създадена още преди Освобождението, не е сила за пренебрегване с нейните 3700 служители. Колкото и да намаляхме през последните години, ние сме образовани, интелигентни, с достойнство и когато трябва да защитаваме хляба си в центъра на София, не сме за подценяване“, каза проф. Мутафов.

Той се надява, че бюджетът на БАН за 2022 е едно недоглеждане.

„Много от учените в Академията подкрепихме протестите през 2020 г. Хора като мен гласуваха за партиите, които днес управляват и се чувстваме колкото унизени, толкова и излъгани. Очаквам така както ние гласувахме за тези хора, така те да разберат нашата драма“, заяви пред БГНЕС проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН. /БГНЕС