Проф. Мутафчийски: Идват страшни времена, хора осъзнайте се!

Предстоят времена на изпитание. Задава се епидемия с невиждана ярост в човешката история. Ще се загубят човешки животи на хората, които обичаме. За това предупреди проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб и на ВМА, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Мутафчийски ще предложи на Министерски съвет да бъдат приложени най-крутите мерки. Ще останат да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банковите клонове и държавните институции. В нашата страна са регистрирани 41 случая с коронавирус до момента, само за днешния ден броят им се увеличи с 10. Над 200 проби са изследвани за денонощието. С 30% увеличихме броя на заболяванията за един ден, каза проф. Мутафчийски. В Германия заболелите се увеличиха с 50%, това е огромен брой заболели само за един ден. Цяла Европа налага строги мерки, въпреки ясното съзнание за ефекта от тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света, подчерта началникът на ВМА. Той смята, че обявените по-рано днес мерки не са дали резултат.

„Наложените мерки, като че ли не дават резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, колеги. Изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои“, каза проф. Мутафчийски. Той подчерта, че ни предстоят времена на изпитание. „Не са само икономически, ще се загубят човешки животи на хора, които обичаме. Хората, които са ни отгледали и са треперили за нас. Ние не трябва да ги разочароваме в нашето безхаберие“. „С цялата отговорност ще предложа на МС да приложи възможно най-крутите мерки. Не бива да се посяга на това, без което не можем – аптеките и магазините за хранителни стоки. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да може здравната ни система да оцелее. Да не правим тежки избори кой ще живее и кой не, защото нямаме апарати“, подчерта проф. Мутафчийски.
41 са общо случаите на заразени с коронавирус у нас, предаде репортер на БГНЕС. Тази сутрин общият брой на заразените беше 31, към 10.30 часа почина 74-годишния мъж, който беше настанен в „Пирогов“. Той беше съпруг на първата жертва на опасната болест – 66-годишна жена, която почина в сряда. Към 17.00 часа стана ясно, че броят на заразените с коронавирус е нараснал с още шестима души – петима от тях са дали положителни проби във ВМА, а шестият в Националната референтна лаборатория. Още тогава началникът на Националния оперативен щаб и на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски даде да се разбере, че бройката на заразените може да се увеличи, защото се изследват девет проби в лаборатория. От тях четири се оказаха положителни, а другите пет – отрицателни. Така общият брой на засегнатите от опасното заболяване от откриването на първия разболял се в края на миналата седмица достигна 41 души, от тях двама са починали. В София днес бяха изследвани 157 проби. Във Варна и Стара Загора са изследвани съответно 9 и 17, като всички те са отрицателни. Основната група от болни от коронавирус е концентрирана в София в три болници – ВМА, „Пирогов“ и Белодробната или е поставена под карантина. Трима болни лежат в Плевен, а други двама – в Габрово. В света заболелите от коронавирус са 149 хиляди души. На Балканите най-много болни има в Гърция – 190 души. Днес там бе регистриран трети смъртен случай. Най-малко в региона заразени има в Турция. По последни данни там има петима болни. Спрямо балканските си съседи по брой на заболелите България се намира по средата заедно с Хърватия и Сърбия.

България обяви извънредно положение, чиято единствена цел е да предпази живота на гражданите. На извънреден брифинг в МС премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че предприетите мерки ще дадат положителен резултат в близките две седмици. Правителството даде да се разбере, че няма да допуска струпване на хора в търговските обекти и ако има такова, съответните магазини веднага ще бъдат затваряни. С шест месеца се удължава срокът на личните документи, чиято валидност изтича, с изключение на задграничните паспорти. До края на май се удължават изтичащите решения на ТЕЛК. До края на месец май се удължава и срокът за издаване на документите за автомобилите с газовите уредби. Това са част от мерките на държавата. Премиерът заяви, че протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца. За да бъдат реализирани новите мерки, ще бъдат направени съответните нормативни промени, така че гражданите да са спокойни. Българската православна църква също се включи в борбата срещу коронавируса. Божествените литургии от Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат излъчвани на живо във Фейсбук страницата на Светия Синод. /БГНЕС