Проф. Иван Желев: Патриарх Неофит стана жертва на своята доброта

Патриарх Неофит беше искрено посветен на дълга си. Той отговаряше напълно на поста, за който беше избран, и в крайна сметка стана жертва на своята доброта и нежеланието да се противопостави на онези, които се стремят към своето благо, а не благото на Църквата.
Това заяви в интервю за БГНЕС проф. богословът проф. Иван Желев по повод кончината на българския патриарх Неофит.


Проф. Желев отбеляза със съжаление, че през последните години се наблюдава „спад в качеството“ на кадрите, ръководителите и ръководството като цяло на БПЦ.
„Заболяването на патриарх Неофит беше използвано от неговите колеги в ръководството, имам предвид митрополитите, да правят каквото им е изгодно. За съжаление се стигна до срамни развития като избора за Сливенски митрополит“, заяви богословът, който е бил началник на кабинета на патриарх Максим и директор на Дирекцията по вероизповеданията.
На въпрос какъв трябва да бъде профилът на следващия български патриарх, проф. Желев отговори иносказателно, перифразирайки думите на поета: „Под булото да няма срам и грях, и страх. Защото едни внушават страх, а за другите чувства няма да говоря“. /БГНЕС