Проф. Ингрид Шикова: След кризата ще имаме един по-силен Европейски съюз

Европейският съюз взема мъдри решения. Проблемите, които създаде епидемията от COVID-19, са общи. Новият фонд, който предлага Европейската комисия, даде друг образ на ЕС – нещо много по-солидарно и дори неочаквано амбициозно. Средствата ще бъдат разпределени за изграждане на зелена, цифрова и издръжлива икономика. Именно към това трябва да се стреми и нашата страна.

Това са малка част от темите, които в интервю за БГНЕС засегна проф. Ингрид Шикова - експерт в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“

БГНЕС: Проф. Шикова, ще излезе ли Европейският съюз по-силен от коронавирус епидемията и кризата, която предизвика тя? Проф. Ингрид Шикова: Това много е труден и сложен въпрос, тъй като досега такава безпрецедентна криза не е имало. Това, което се случи през тези месеци, се отрази много лошо на европейската икономика и на всеки един от нас. Всички ние го усетихме. Случващото се в момента има и своята добра страна. Мисля, че Европейският съюз взема мъдри решения. Случват се неща, които бяха немислими по-рано. Макар и с малки стъпки напред, ще си извлече поуки от това, което се случи и ще имаме един по-силен, а бих казала и по-добър Европейски съюз, след като приключи тази криза и се справим с всички проблеми, които тя създаде. БГНЕС: Чуха се много критики за това, че европейските институции сякаш не успяха да реагират единно на заплахата от COVID-19, a всяка държава се справяше поединично. Как мислите? Проф. Ингрид Шикова: Да. Първите две седмици от началото на кризата всички бяха малко стъписани, никой не очакваше подобно нещо. Докато някои други кризи могат да се предвидят, имат някакви начални образи, тази се появи изневиделица. Наистина първите реакция, бих казала, че бяха малко егоистични. Но след това Европейският съюз, в лицето на Европейската комисия и на държавите-членки, разбраха, че в тази ситуация никой не може да се справи сам. Индивидуалните решения на държавите не решават общите проблеми. Проблемът е общ. Ако е засегнат туризмът, това се отнася не само до България, Италия или Испания, а до всички държави в ЕС.

С представянето на новия фонд, който предлага Европейската комисия, тя създаде друг образ на ЕС – нещо много по-солидарно и дори неочаквано амбициозно.

БГНЕС: Как оценявате възстановителния план на Европа? Проф. Ингрид Шикова: Това е нещо уникално по рода си. Не заради това, че се предлагат много средства, а по-скоро поради факта, че за първи път ЕС ще има общи облигации, ще има общ дълг. Европейската комисия ще взема заеми от финансовите пазари, които ще представя на държавите-членки. За това нещо се говори много отдавна, още когато се създаваше Еврозоната, а след това и по време на финансовата криза, но редица държави не бяха съгласни с това. Сега държавите почти се съгласиха, че трябва да има такъв общ дълг. Казвам почти, защото за всички е известно, че има 4 държави със съмнения за това какъв трябва да бъде европейския бюджет за следващите 7 години. Това са Австрия, Холандия, Швеция и Дания. Мисля, че след това предложение на Европейската комисия, ще бъде намерено решение.

Това, което се предлага, наистина е уникално, но по-важното е как ще се осъществи този план.

БГНЕС: Какво е важно за нашата страна? Проф. Ингрид Шикова: Първо да осъзнаем, че тези средства ще бъдат разпределени в няколко посоки – зелена икономика, цифрова икономика и изграждане на издръжлива икономика. Нека го кажа по друг начин – стратегическа автономия, т.р. Европейският съюз да не е толкова зависим от внос от трети страни. Ние трябва да се възползваме от тези три основни направления. Важно е да имаме проекти, да знаем какво точно искаме да направим с тези пари. Вече е известно, че голяма част от тях ще бъдат под формата на грантове, а друга – като заеми при много изгодни условия. Но всичко това е под условието, че те ще бъдат похарчени в тези посоки. Бих го нарекла така – свежи пари за свежи идеи.

БГНЕС: Какъв трябва да бъде критерият за разпределението на тези средства? Страната ни се справи доста по-добре от други европейски държави, ако гледаме бройката на заразените и смъртните случаи, но това не означава, че икономиката ни не е засегната. Проф. Ингрид Шикова: Разбира се, че е така. Едва ли само бройката на засегнатите от вируса ще бъде единственият критерий. Разбира се, на първо място страните, които най-много пострадаха, ще получат най-много средства. Това е естествено, но тези пари, които Европейската комисия ще взема на финансовите пазари, ще бъдат за всички държави, няма да има ограничение. Ще бъдат за региони, които са засегнати. Ще бъдат за страните, които са на по-слабо икономическо ниво и развитие, както сме ние.

Ще дам един пример. Европейската комисия разреши, по време на кризата, да се дават държавни помощи. Половината от дадените досега държавни помощи, са дадени на фирми в Германия и това е съвсем естествено. Германия е силна и богата държава, може да помогне. Не такъв обаче е случаят с България. Поради факта, че всички 27 държави сме в един общ пазар, не можем да си позволим една държава силово да подкрепя своята икономика, само защото е богата, а друга, която също участва в единния пазар, да не може да направи това.

Ако имаме силни проекти и ясни идеи за това какво точно искаме да направим, България ще получи своя дял от тези средства. Най-важното, към което трябва да се стремим всички ние, е да има резултати от тях. Думата „резултат“ е най-важната.

БГНЕС: Какъв трябва да бъде европейският отговор на ма хибридната война, която се води срещу нашата общност с помощта на фалшивите новини? Проф. Ингрид Шикова: Трябва да бъдем много по-подготвени като граждани, за да се справим. Европейският съюз създаде специална служба, която работи по фалшивите новини, има и уебсайт, който ги опровергава. Не мисля, че това е основното, а то е да се работи с гражданите, най-вече с младите хора. Още от училище те трябва да си създадат критерий, трябва да бъдат достатъчно критични, за да отсяват истинската от фалшивата новина.

Това не е работа само на Европейския съюз, а на всеки европейски гражданин.

БГНЕС: Ще преодолеем ли поредното предизвикателство? Проф. Ингрид Шикова: Ще припомня това, което каза Ангела Меркел, че нито една европейска държава сама не може да продължи и да се изправи пред тези предизвикателства. Нека държавите и техните ръководители да проявят повече мъдрост, повече амбиция и повече желание за това да бъдем заедно и да продължим заедно. Новият фонд, за който говорих, се нарича Next Generation EU – Европейски съюз за следващото поколение. Нека нашето поколение да остави на следващото един по-добър, по-здрав и по-силен Европейски съюз. /БГНЕС