Проф. Габровски към ДПС: При предсрочни избори ще изгубим парите по ПВУ

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори".

Това каза номинираният за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски в началото на срещата си с ДПС за възможностите за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС. Срещата се провежда в сградата на НС.

"Ако има нови извънредни избори, ще изгубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а и нови избори са ясен знак, че няма да са последните за годината", добави проф. Габровски.

От името на ДПС Ви поздравяваме за отговорността, която поемате, защото само един бегъл поглед върху вашата биография достатъчно говори, че нямате партийно -политическите противоборства, които, за съжаление, се наложиха в нашата страна през последните години. Трябва да се потърси нормалността на политическия терен и за нас това не е чужда тема. Това беше и мотото на нашата национална конференция през 2016г. Нормалността през нас минава през диалога”, заяви Мустафа Карадайъ, лидерът на ДПС. “Ние сме съгласни, че ясните партийни кадри биха затруднили прехода към тази нормалност. Ние години наред виждаме на политическия терен ултиматуми за отказ от разговори, а диалогът е много далеч. Затова ви поздравявам, че поемате в една такава сложна ситуация отговорност със своя личен авторитет да допринесете нормалност в политическата, и изобщо в ситуацията, в която живеем. В страната обаче, за да бъдат решени проблемите, трябва да има бъде ясно кой ще поеме отговорността. За нас, за да има кабинет трябва да се търсят и формули, програма и персонални бъдещи състави. Затова за нас е важно да чуем вашите приоритети”, коментира още Карадайъ.

“По отношение на персонален състав искам да ви кажа, че това ще бъдат доказани хора, не значи, че тези хора не са се занимавали с политика, по-скоро означава, че те имат авторитет сред граждани. За нас са важни въпросите как да се реализират мерките по ПВУ, влизането ни в Шенген, в Еврозоната, за които трябва работещ парламент. Друга важна тема е корупцията, за който проблем трябва да се работи, както и енергийната независимост”.

“Относно промените в Конституцията - ние направихме своята част, разписахме проект за промени в основния закон, представихме ги в европейските институции и пред медиите. Видяхме, че има липса на желание от останалите политиците да работят за тези промени. Относно Еврозоната и Шенген ние трябва да си зададем въпроса къде е сгрешила България, защото до 2010г. всички политици са свършили изключителна полезна работа, за да може през 2011г. да се случат решенията на ЕК и институциите на ЕС, тогава кои са пропуските от тогава до сега- отговорът е липсата на диалог, дипломация, нормалност в политиката. С честата смяна на правителства и отказът за диалог стигаме до този момент на отказ за присъединяване сега”, подчерта още Карадайъ. “По ПВУ има едни 60 млрд., които стоят за България, но не е ясно дали ще ги вземем, защото не сме си написали домашното. Ние трябва да положим максимум усилия по какъв начин българските политически партии, властта в България и българската дипломация ще си свърши работата, за да докараме европейските средства до българските граждани. На последната ни предизборна кампания ние казахме, че ни очаква тежка зима, затова трябва да пресечем инфлацията, до възможната степен, което ще стане със запазване на работните места и справянето с безработицата. До декември тази година трябваше да са договорени оперативните програми за лятото на 2023г и да бъдат разписани вече мерките по ПВУ. Всички тези приоритети изложени от вас, ние работим по тях от години”, заяви още Карадайъ. “За енергийната и продоволствената сигурност ние също ще работим усилено”, коментира още той.

“Ако се въртим в спиралата от избори, то няма как да вземем тези 60 млрд., нито да влезем в Шенген, защото проблемът там е липсата на доверие. Няма как ако няма диалог и конструктивност, ако няма работещ парламент и правителство това доверие да се изгради”, отвърна на своя страна проф. Габровски. /БГНЕС/БГНЕС