Проф. Габровски: Да спрем кризите, ще говоря с всички

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на проф. Николай Габровски, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Проф. Габровски обеща да търси диалог с всички партии и да започне преговорите за съставянето на кабинет веднага, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат на проф. Габровски.

„Уважаеми проф. Габровски, в изпълнение на разпоредбите на Конституцията и в съответствие с резултатите от предсрочните парламентарни избори ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство“, каза държавният глава и добави: „Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност.

Президентът припомни, че преди 40 дни е започнал консултации с ПГ на ГЕРБ-СДС. „Както тогава днес искам да заявя, че като първа политическа сили, вашата отговорност за съставяне на правителство е най-голяма. Силно се надявам, че допълнителното време, което беше отпуснато за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставянето на кабинет, а също и за търсене на достатъчна подкрепа в парламента“, заяви Радев и пожела успех на кандидата.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички възможни усилия това да се случи и България да има работещо правителство. За съжаление, в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална. Имаме за съжаление и една продължаваща политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент“, заяви проф. Габровски, който е неврохирург, работещ в „Пирогов“.

С всички ще говорим, ще се търси професионализъм и експертност. Това обеща проф. Габровски след приключване на срещата при президента Румен Радев.

Проф. Габровски подчерта, че в момента България се намира на кръстопът на много кризи – икономическа, социална и енергийна.

„Една от водещите причини за всичко това е политическата криза, в която сме. Знаете колко избори имаше през последните години. Това нещо трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че моята личност, която е консенсусна и еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии ще даде възможност за един нов тон в политиката“, заяви той.

Проф. Габровски заяви, че политическото говорене не води до нищо. Той подчерта, че ще се разчита на професионалисти, които са известни със своята експертиза в различни области. Номинираният за премиер не съобщи имена на бъдещи министри.

„С абсолютно всички ще търсим диалог. Идеята е цялостна промяна на политически тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог, към търсене на общи допирни точки. Търсене България да преодолее по някакъв по-лесен начин тежките кризи“, каза проф. Габровски.

Той заяви, че вратите са отворени за всички, „с всички ще говорим и ще търсим професионализъм и експертност“.

„Започваме разговорите от днес. Няма да губим никакво време. Ситуацията е тежка, опитваме се по този начин да дадем сигнал за промяна на тона. Надявам се и другите политически сили да си дадат сметка, че ако България влезе в едни нови предсрочни избори през март, а после и през юни ще загубим изключително важни неща и време. Време, което България няма. Ще изгубим пари, които сме изкарали с огромни усилия. Ще загубим и авторитет, който е трупан през годините и е много ценен“, подчерта проф. Габровски. /БГНЕС