Проф. Чуков: Сирия трудно ще се възстанови от земетресенията заради политическата ситуация в страната

“Неопределен е срокът, в който ще се възстанови Сирия след тежките земетресения. При всички положения това възстановяване зависи от политическото развитие в страната, а то е изключително сложно”. Това заяви в интервю за БГНЕС арабистът проф. Владимир Чуков.

“Знаете, през последните 12 години какви терористични действия има в Сирия. ООН призоваха окончателно да се прекрати огъня, дори през последните седмици и месеци да нямаше инванзивни действия, имаше периодични такива”, заяви още той, след което обясни, че за да се подобри ситуацията в страната, то първо хората трябва да се убедят, че природните бедствия сплотяват гражданите, а не ги разединяват.

“На терена сякаш много силно личи наследството на техни вътрешни политически, икономически, социални разломи, които съществуват в самото сирийско общество, а също така и влиянието на множество външни фактори, които усложняват обстановката. Трябва да се изчака времето, когато общото щастие ще залегне толкова дълбоко в политическия живот на Сирия, че да се появи възможност за стабилизация и възстановяване на държавата, които липсват през последните 12 години”, коментира още арабистът.

Проф. Владимир Чуков

На въпроса какви помощи получават сега гражданите на Сирия, проф. Чуков уточни, че обществото е разделено под влиянието на т.н. режим и на опозицията. “Всъщност четири големи града са най-засегнати от земетресението, като три от тях са под властта на режима, и един под ръководството на опозицията. Много е сложна ситуацията, всеки получава помощ по свои канали, за които може да се говори дълго, но според мен твърде много политически и дипломатически външни фактори влияят върху тази сформирала се “плетеница”, коментира още той.

"От страна на режима вчера е имало 44 полета от 17 държави. Що се отнася до Северозападна Сирия, ситуацията е чувствително затруднена - там има два конвоя от страна на ООН, като аз очаквам в близки дни да се пренасочат и онези ресурси, които дойдоха по линия на страните от Персийския залив - става въпрос за Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, както и се очакват помощи по линия на ЕС и от САЩ. При всички положения обаче възстановяването на Сирия от земетресенията няма да е лесно”, допълни още проф. Чуков. /БГНЕС