Проф. Бобева: Главчев да наблегне на усвояването по ПВУ

България забрави инстинктите си за национална икономическа политика.

Три сектора – отбранителен, енергетика и вторичната преработка на природни ресурси – могат да дръпнат напред българската икономика.

Европейският съюз не ни е виновен, ние не си вършим работата.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Даниела Бобева, преподавател в пет български висши учебни заведения, заместник министър-председател в правителството на Пламен Орешарски и министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски.

Проф. Бобева посочи, че България има икономическа политика, но откакто страната ни влезе в ЕС „забравихме инстинктите си за национална икономическа политика“. Тя припомни, че в Министерски съвет има повече от 127 стратегии, голяма част от тях икономически.

„В тях определено виждаме, че ние сме импликация или прилагане на общоевропейски политики без да се отчитат сериозно националните специфики, а нашата икономика е специфична, както всяка икономика. Имаме една инерция в икономическата политика – да правим всичко, което се казва в Брюксел, дори да не го калибрираме спрямо българските условия. Имаме много малко случаи на наши инициативи за нови политики, които не са общоевропейски, но не противоречат на тях. Крайно време е да излезем от тази орбита и да помислим за нещата, които са важни за България“, препоръча проф. Бобева.

Според нея националните ни приоритети трябва да бъдат в областта на индустрията. „Ние имаме нужда от една сериозна индустриална реформа и да възвърнем високата добавена стойност в някои сектори“, посочи тя.

Проф. Бобева цитира и данни, които показват, че у нас преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в секторите, където е най-високата добавена стойност, нашата добавена стойност е по-ниска, отколкото в другите страни, в които има ПЧИ. „Това се дължи, че ние сме малки парченца в дълги вериги, в които ни си дава да правим части, които не са с най-висока добавена стойност“, уточни тя.

Три сектора – отбранителен, енергетика и вторичната преработка на природни ресурси – могат да дръпнат напред българската икономика.

„Едно от нещата, които забравяме е индустрията. За съжаление, заради геополитическото напрежение и войните около нас в ЕС вървим към едни по-големи разходи в отбранителната индустрия. Тези големи разходите все повече се насочват към производства вътре в рамките на ЕС. Има цели за 40% до 2030 г. от потреблението за отбранителния сектор да бъдат от европейски източници. Тук има доста възможности, ние имаме традиции и трябва да се възползваме. Това ще даде един импулс, колкото и некрасив да е този сектор“, заяви проф. Бобева.

Тя припомни, че допреди по-малко от 10 години ние формирахме 35% от пазара на електрическа енергия на Балканите, а сега внасяме електрическа енергия.

„Нанесохме поражения на енергийния сектор, който беше ориентиран към износа. Изгубихме позиции и сега трябва да си ги върнем“, заяви икономистът и добави, че това може да стане, ако намалим влиянието на политиката в енергетиката. „За да се оправят нещата в енергетиката трябва да се откажем от геополитиката. Като икономист смятам, че във всеки един сектор трябва да надделяват пазарните принципи и финансовата и икономическа целесъобразност и смисъл. Там, където се намесва политиката, няма икономика“.

Тя препоръчва да се възползваме максимално от новите регулации в производствата свързани със суровини, както и от парите, които се предоставят за вторична обработка на суровини: „Почти целият ни концесионен сектор на природните ресурси работи само за износ, а не за преработка в България“.

Проф. Бобева е категорична, че не ни е виновен ЕС, не ни е виновен Брюксел.

„Целият механизъм е много добре демократично разработен в ЕС, но за България той не работи, защото никой не си върши работата по този механизъм или я върши много формално“, подчерта икономистът.

„Има много неща, които зависят от нас, но ние като цяло не се възползваме от възможността да участваме в европейския процес. Не да бъдем против нещата, а да ги правим по-конструктивно. И ако всички го правим в ЕС, европейската икономика ще изглежда много по-добре“, добави тя.

Проф. Бобева е участник в служебно правителство и не завижда на хората, които са се натоварили с тази работа сега. Според нея едно служебно правителство не трябва да се занимава със смени и назначения, а също така да прави ревизии, защото има много по-спешни неща.

„В сферата на икономиката трябва да изпълним оставащите 4 условия, за да получим втория транш по Плана за възстановяване и развитие“, заяви проф. Бобева. Другото нещо, на което трябва да наблегнем е усвояването на средствата по ПВУ.

„Много бавно усвояваме. От първия транш сме усвоили само около 200 млн. евро. Служебният кабинет там трябва да натисне много през месеците, които е на власт, независимо дали ще са два, четири или повече. Нека да направят голям прогрес във всички тези проекти, за да може да се отпуши процеса и да стимулира икономиката“, заяви проф. Бобева. /БГНЕС