Проф. Балтов: Констатациите на НЗОК за „Пирогов” ще бъдат обжалвани

Всички констатации на НЗОК ще бъдат обжалвани, не сме съгласни с нито едно от нещата.

Това каза за БГНЕС директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов във връзка с извършената проверка в лечебното заведение, от която стана ясно, че спешната болница трябва да върне над 1 млн. лв. на Касата заради фалшиви хоспитализации и други нарушения при отчитането на дейност.

Проф. Балтов коментира, че възприема този акт като политически и като натиск от страна на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Балтов коментира, че ще възразят срещу всички 8 протокола, които са им връчени. От думите му стана ясно, че от Здравната каса пращат „свои хора” на проверки, които търсят пропуски и се опитват да свалят пътеки, „за да връщаме пари, като изключват факта, че по време на пандемията бяхме финансирани по друг начин”. „В последните 14 месеца вадят от всеки месец това, което смятат, че не е изпълнено и искат да им върнем парите за него“, обясни директорът.

НЗОК: "Пирогов" трябва да върне повече от 1 млн. лева

По-рано днес от Българският лекарски съюз излязоха с позиция по случая и се обявиха против опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. В позицията си от там съобщиха, че в централата на съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.Според БЛС юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване.

На свой ред проф. Балтов призова хората да се ваксинират, защото в момента в болницата се лекуват 10 души с „Делта“ варианта на COVID-19, а един пациент, заразен с него е починал.

„Сега е най-удобният и удачен момент да се ваксинират хората. След два месеца може изобщо да не е подходящо като време и много повече да станат случаите. Щом има толкова малко ваксинирани, това че са преболедували не пречи да нямат имунитет към „Делта“ или да е намален“, каза той и подчерта, че ваксините пазят, но само, ако хората са си поставили такава. /БГНЕС