Проф. Ангел Димитров: Двустранните проблеми, вече са и европейски

Нерешеното между България и РС Македония не е само двустранен проблем, а и европейски. Това заяви пред БНР ръководителят на българския екип на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония проф. Ангел Димитров.

Проф. Димитров призова членовете на комисията от македонска страна да информират коректно и обективно политическия елит в РС Македония за работата на комисията.

Само с коректен анализ може да стъпим върху здрава основа и да се върне отношението на изключителна близост, която така или иначе съществува в родовите отношения на много хора от двете страни на границата, подчерта проф. Димитров.

По повод казаното от вицепремиера и военен министър, проф. Димитров отбеляза: Не трябва да забравяме, че г-н Каракачанов освен вицепремиер и министър, е лидер на партия ВМРО, а в съседната ни държава има партия със същото име, която не използва историческия кредит на името. Така че той е в личното си право да заема позиция и какъв да бъде нейния характер. По-съществено е, че не трябва да се забравя, че това, което е нерешено, е проблем между нас, вече не е само двустранен – той се превръща и в европейски проблем.

Въпреки че в ЕС има държави, които панически искат да седят далеч от подобни горещи въпроси, там няма как да няма разбирането, че България, като страна от ЕС, присъства със своята историческа цялост и когато има атака и е накърнена от страна-кандидат, това засяга не само двете страни, заяви съпредседателят на историческата комисия. /БГНЕС

Заев: Готови сме да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев

Ковачев: Заев повтаря обещания, истината не е загуба, идентичността не е проблем