Проф. Янакиев: Не е чиста предизборната кампания

Предупреждавам, че е много интересно да наблюдаваме дали реториката преди изборите няма да се промени на 180 градуса след изборите.

За определени партии, за които социолозите са твърдо убедени, че ще влязат в парламента съм сигурен, че това няма да се случи, заяви пред БГНЕС философът проф. Калин Янакиев.

За проф. Янакиев управляващите от ГЕРБ правят предизборната си кампания, използвайки прословутата джипка на премиера с неговото “безконтролно и циркаджийско раздаване на пари насам-натам”. “Видяхме комедията с строителя, на когото премиерът подари сакото си, както чухме той бил общински съветник от ГЕРБ. Така, че всичко това е цирк. Ако аз можех да посъветвам по някакъв начин министър-председателя, когото бегло познавам, ще му кажа, че това е много слаба идея - разхождането, ръкуването, раздаването на пари. Българите не вярват в подобен популизъм, той прилича на Тодор Живковото време - строежи, магистрали, Кремиковци няма ли да построи отново? Смешно е. Същевременно по-голямата част от сега непредставените в парламента партии са в неравностойно положение, тъй като партии, които според всички социологически проучвания едва ли ще прескочат 4-процентрната бариера, доколкото сега са в парламента, им се дава възможност да гастролират по телевизиите, да говорят срещу ромите и срещу Демократична България, разбира се, както прави Красимир Каракачанов. Хора, които случайно и олигархично попаднаха в предишния парламент като Веселин Марешки също гастролира. Не е чиста предизборната кампания, това искам да ви кажа”, заяви проф. Янакиев.

Според него, след 4 април трудно ще се състави правителство.

“Тогава ще бъдем изправени пред много интересен казус, ще видим дали всички партии, които сега декларират антиГЕРБ и антистатуквото реторика няма изведнъж да ни кажат, че предвид тежката криза, предвид пандемията и тъй нататък, ние трябва да проявим национална отговорност, и да се съберат, и да съставят едно правителство, което просто ще допълни сегашното статукво с няколко нови играчи”, коментира той и предупреди избиратели и наблюдатели да обърнат специално внимание дали реториката от кампанията няма да се промени на 180 градуса след изборите.

“За определени партии, за които социолозите са твърдо убедени, че ще влязат в парламента съм убеден, че това няма да се случи. Отново ще кажа, че “Демократична България” най-вероятно ще спази онова принципно заявление, което дава и преди изборите. Не съм сигурен какво ще направи, да кажем, партията на Слави Трифонов. Не съм сигурен дали, ако случайно ВМРО прескочи 4-процентраната бариера, въпреки цялото антиДПС говорене, няма отново във връзка с националната отговорност и така нататък, да направят някаква странна коалиция. Най-вероятно обаче все пак е, че ще се опитат да ни приподнесат някакво експертно правителство, за което тогава много трябва да внимаваме какви ще са министрите, които ще бъдат предложени в това надпартийно, непартийно и експертно правителство. Трябва да видим техните биографии, трябва да видим техните свързаности, за да разберем дали отново статуквото няма да се опита да се възпроизведе по друг начин”, коментира Янакиев.

Според него, на този етап избирателната активност на гражданите остава непредсказуема. “Определени люде твърдят, че ако избирателната активност е ниска, това ще бъде в полза на големите партии – на ГЕРБ, на БСП. Аз не съм напълно убеден, защото ако хората се уплашат от пандемичната обстановка, то тези, които най-вече ще се уплашат или демотивират са да кажем избирателите на Слави Трифонов, чиято партия е дълбоко неидеологична, тя е шоу-партия, партия фен-клуб. Ето тези хора най-вече биха могли да се демотивират при една критична пандемична обстановка. По същия начин не съм убеден дали и избирателите на ГЕРБ ще се мобилизират, защото това е партия клиентела, партия на популисткия вот и също би могло да не се случи. Така че при една ниска избирателна активност ще излязат да гласуват силно политически мотивираните граждани, а това са представителите на тъй наречената градска десница. Ако избирателната активност е голяма или е сравнима с онази на предишните избори, най-вероятно ще се възпроизведе онова, което повечето социологически агенции поне от два месеца и половина-три ни предсказват – 5 партии в парламента и до голяма степен невъзможност за съставяне на едно правителство на парламентарното мнозинство и тогава отиваме на вариантите, за които говорих в отговора на предишния ви въпрос. /БГНЕС