Продажбите на нови автомобили във Великобритания с 30-годишно дъно

Продажбите на нови автомобили във Великобритания са се понижили през 2022 г. до най-ниското си ниво от три десетилетия насам, сочат данни от индустрията.

Автомобилните производители в страната, които са предимно чуждестранна собственост, са продали общо 1,61 млн. автомобила - най-ниското ниво от 1992 г. насам, според данните на Обществото на производителите и търговците на автомобили.

Това представлява спад от 2,0 % в сравнение с 2021 г., когато търсенето вече беше засегнато от Covid и недостига на полупроводници.

"Въпреки основното търсене, свързаният с пандемията недостиг на части в световен мащаб доведе до спад на общите регистрации за годината", се казва в изявление на SMMT.

Въпреки това Великобритания успя да си възвърне позицията на втори по големина пазар в Европа след Германия, след като през последните години беше изпреварена от Франция.

А SMMT прогнозира 15-процентен скок в продажбите на нови автомобили за 2023 г.

"Пазарът на автомобили остава далеч от резултатите си отпреди пандемията, но би могъл да се противопостави на по-широките икономически тенденции, като постигне значителен ръст през 2023 г.", заяви главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус.

"В перспектива веригите за доставки започват да се стабилизират и въпреки че се очаква недостигът на полупроводници да намалее, непостоянните доставки вероятно ще окажат влияние върху производството през цялата 2023 г."

Той добави: "Локдауна в Китай не помогна, високите логистични разходи (и) по-голям натиск върху суровините.

"През изминалата година трудностите на глобалното производство наистина се отразиха силно на индустрията."

Според браншовата организация декември е петият пореден месец на възстановяване на продажбите на автомобили, подпомогнато от голямото търсене на автомобили с електрически батерии, но това не е било достатъчно, за да компенсира големия спад през първото полугодие.

Много производители, изправени пред ограничени доставки, дадоха приоритет на производството на електрически модели с нулеви емисии.

Великобритания трябва да забрани продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили с високи нива на замърсяване от 2030 г., което ще принуди автомобилния сектор да премине към производство на електрически превозни средства. /БГНЕС, АФП