Продават на търг най-старата еврейска Библия за 50 млн. евро

Кодексът "Сасун", кръстен на най-известния си собственик Дейвид Соломон Сасун (починал през 1942 г.), датира от 900 година и е "най-пълната еврейска Библия, оценена на между 30 и 50 млн. долара. Тя е сред най-скъпите ръкописи, продавани някога", заяви за АФП Ричард Остин, ръководител на отдела за древни книги и ръкописи в "Сотбис".

Продажбата ще се състои по време на класическия пролетен сезон на търговете за съвременно, модерно и импресионистично изкуство, организирани от най-голямата аукционна къща.

Запитан за потенциалните купувачи на този кодекс, г-н Остин заяви, че списъкът на купувачите е "бездънна яма". Това е "основополагащ текст на цивилизацията, трудно е да се намери текст, който да е имал по-голямо влияние от Библията в историята на човечеството", каза той.

Тази библия на иврит - оригиналният език на Стария завет, който съдържа и пасажи на гръцки и арамейски - "е принадлежала на важни колекционери през 20 век. Очевидно е възможно тя да попадне в някоя институция, за да бъде изучавана там, включително и в чужбина", каза той, "независимо от вярванията", позовавайки се на значението на текста за юдаизма, християнството, исляма и светските теолози.

Кодексът Сасун е в изключително добро състояние, липсват само няколко страници и свързва 24-те книги на еврейската Библия с известните свитъци от Мъртво море, които датират от III в. пр. н. е.

Макар че свитъците от Мъртво море обхващат големи части от еврейската Библия, нейната непълнота и липсата на обозначения на главите я правят труден за изучаване текст. Пълните образци на петте библейски книги, писанията и пророците от Кодекса Сасун осигуряват по-цялостна основа за изучаване на еволюцията на авраамическите монотеистични традиции.

Тази библия, по-пълна от кодекса от Алепо, чиято автентичност е "потвърдена от палеографските и кодикологичните изследвания ... и е оцеляла повече от хилядолетие в ръцете (на колекционери) - публични и частни", заяви пред АФП Шарон Либерман Минц, специалист по текстове на юдаизма в "Сотбис"./БГНЕС