Продължава честването на 140 г. от създаването на Военноморските сили

Със серия от празнични чествания страната ни отбелязва 140-годишнина от създаването на Българските Военноморски сили, предаде репортер на БГНЕС.

Тържествата се провеждат от 1 до 11 август и стартираха с научна конференция в морската ни столица Варна. Кръглата годишнина бе отбелязана още с различни празнични инициативи, които се пренесоха и в Русе - люлката на българския военен флот. На 7 август домакин на събитията ще стана Бургас, а в града ще се проведат Военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка, Празнично шествие до Военен клуб – Бургас, както и пресконференция на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Денят ще завърши с два празнични концерта.

Българският военен флот има интересна история. Той е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе, на река Дунав. В края на XIX век се създава флот и на Черно море. На 12 ноември 1897г. Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част (Черноморски флот) с щаб във Варна. От създаването си българският военен флот участва в двете световни и още три регионални войни. Най-голяма морска победа е торпилирането на турския крайцер „Хамидие“ от торпедоносеца „Дръзки“ през Балканската война (21 ноември 1912г.).

На 1 януари 1915г. в Егейско море се сформира българският Беломорски флот.

На 25 май 1916г. в състава на флота е зачислена първата подводница, закупена от Германия, с което България се нарежда сред шестнадесетте страни от света, които имат подводни сили.

Рожден ден на морската авиация е 1 май 1917г., когато е създадена Българската водохвърчилна станция от 4 германски водосамолета. /БГНЕС

Тагове: