Продължаващите разногласия в ЕС забавят одобрението на тавана на цените на газа

Белгия, Гърция, Италия и Полша заплашиха днес да блокират новия пакет от мерки на Европейския съюз за облекчаване на острия енергиен дефицит, тъй като са разгневени, че сред подробните предложения не е включен таван на цените на газа, съобщиха дипломати.

Продължаващите разногласия между 27-те държави от ЕС увеличават перспективата министрите на енергетиката на блока да не да могат да дадат окончателно одобрение за горната граница на цените по време на срещата на 24 ноември, както се очакваше.

Според четири дипломатически източника, на среща на националните пратеници към Европейския съюз четирите държави са заявили, че искат от Европейската комисия цялостно предложение за тавана преди 24 ноември.

В противен случай те няма да се съгласят с целия пакет от мерки, които предстои да бъдат одобрени и които включват също така стартиране на съвместни покупки на газ от блока и ускоряване на процедурите за издаване на разрешителни за възобновяеми енергийни източници.

Европейската комисия, която изготвя проектите на закони на ЕС за одобрение от държавите-членки, реагира като обеща да представи навреме за обсъждането на 24 ноември план за таван на цените на газа.

Но според източниците, които са участвали или са били информирани за обсъжданията, които се проведоха днес при закрити врата, шансовете той да бъде готов за одобрение дотогава са малки, съобщи Ройтерс.

Четирите държави не могат сами да блокират споразумението. Но биха могли да го направят, ако изградят по-широка коалиция сред повечето държави от ЕС, които от месеци призовават за ограничаване на цените на газа, за да се намалят високите пазарни цени.

Против е малък, но силен лагер, воден от Германия, най-голямата икономика в блока, която твърди, че горната граница ще доведе до риск доставчиците да бъдат отблъснати и ще намали стимулите за намаляване на потреблението на газ.

Несъгласието отслабва отговора на ЕС на острата енергийна криза, свързана с войната на Русия срещу Украйна и предизвикваща рекордно висока инфлация в блока, който сега е изправен пред нова рецесия, преди да е имал време да се възстанови напълно от пандемията от COVID. /БГНЕС

Брюксел / Белгия