Проба от астероида Бену от дълбокия космос пристига на Земята с отговори за нашия произход

Съвсем скоро учени от Юта може да се сдобият с проба от дълбокия космос, която е стара колкото нашата Слънчева система. Според „Futurism“ космическият апарат OSIRIS-REx на НАСА е на път да постигне исторически крайъгълен камък, като се подготвя да освободи "капсула с размер на мини хладилник", съдържаща скали и прах, събрани от астероида Бену над пустинята в Юта.

Мисията, стартирала преди седем години, е на път да се отплати, когато НАСА успешно депозира проба от астероид на Земята.

Бену е астероид, намиращ се на десетки милиони мили от нас, а OSIRIS-REx изпълнява седемгодишна мисия, за да събере малко космически прах от повърхността му. Това малко парченце от дълбокия космос може да бъде ключът към разкриването на много тайни на Вселената. Ако тази мисия е успешна, тя ще отбележи първия път, в който НАСА извлича проба от астероид и я доставя на Земята.

Това обаче няма да е първият път, в който хора донасят парчета от метеорит, тъй като японският космически апарат "Хаябуса" вече изпълни тази задача, събирайки скала от астероида Итокава през 2010 г.

Учените с нетърпение очакват да анализират пробата от астероида Бену, тъй като смятат, че тя съдържа материали, датиращи от най-ранните дни на нашата Слънчева система. Заместник-ръководителят на проекта OSIRIS-REx Майкъл Моро предполага също, че пробата от астероида може да съдържа органични молекули, които да хвърлят светлина върху произхода на живота на Земята, тъй като тези молекули може да са попаднали на метеорити, които са се сблъскали с нашата планета.

Мисията OSIRIS-REx започна пътуването си на 8 септември 2016 г. и достигна Бену две години по-късно. Бену, с диаметър около 500 метра, обикаля около Слънцето на всеки шест земни години. Това, което прави този астероид особено пленителен за учените, е неговата изключителна възраст, датираща от поне 4,5 милиарда години.

След като достигна Бену, OSIRIS-REx започна щателна двугодишна обиколка около астероида. След това, през 2020 г., космическият апарат извърши дръзка маневра, известна като "Touch-And-Go". При този смел ход космическият апарат кацна за кратко на повърхността на астероида, събра проби и използва бордовите си двигатели, за да се изстреля безопасно от скалистия терен.

След последното прелитане около Бену през 2021 г. OSIRIS-REx започна пътуването си обратно към Земята. Космическият апарат е готов да освободи обратната си капсула над пустинята Юта след по-малко от седмица. Мисията обаче не приключва с това. Вместо да се приземи на Земята, OSIRIS-REx просто ще остави своя сувенир от астероид, преди да се отправи към следващата си дестинация.

След като предаде парченцата прах от дълбокия космос, OSIRIS-REx ще коригира траекторията си към друг астероид, наречен Апофис. Планира се да достигне Апофис през 2029 г.

Изследвайки материала от Бену, учените се надяват да разгадаят тайните на формирането и еволюцията на нашата Слънчева система. Девствените проби, събрани от астероида, могат да съдържат улики за условията в ранната Слънчева система, хвърляйки светлина върху процесите, довели до създаването на планетите, включително и нашата.

Освен това възможността да се открият органични молекули в пробата отваря врата към разбирането на произхода на живота на Земята. Органичните молекули са в основата на живота, какъвто го познаваме, и ако те присъстват в астероидния материал, това може да подкрепи хипотезата, че съставките на живота може да са били доставени на нашата планета чрез удари от астероиди. С всяка стъпка, направена в областта на космическите изследвания, ние се приближаваме с една стъпка към разгадаването на тайните на космоса и получаваме по-дълбоки познания за собствения си произход. /БГНЕС