Процедурата по импийчмънт на практика задълбочава противоречията

Президентът Джо Байдън прекара първата си седмица на длъжността, опитвайки се да убеди нацията да се вижда не като демократи или републиканци, а като американци, обединени, за да победят пандемията.

В петък вечерта процесът по отстраняването на бившия вече президент Доналд Тръмп получи официална дата в календара, усложнявайки всички двупартийни цели в дневния ред на новия президент, съобщава Си Ен Ен.

След четири изтощителни години на Тръмп, които оставиха страната дълбоко разделена и демокрацията висеше на косъм, нацията си отдъхна, когато Тръмп се премести в Мар-а-Лаго и острата му вирулентност беше заглушена от постоянното спиране в Туитър. Процесът през следващия месец ще върне отхвърления бивш президент в светлината на прожекторите, като му даде още един шанс да твърди, че е жертва на безкраен партизански лов на вещици и му даде платформа за събиране на своите привърженици в момент, когато би било трудно да има такава възможност.

Байдън е притиснат на кръстопът, докато нацията се включва отново в най-поляризиращия вид процедура, която съществува във Вашингтон. Той настоя Тръмп да бъде отговорен за опита за въстание на Капитолийския хълм на 6 януари, но беше изключително студен с перспективата за импийчмънт, докато се опитва да нулира наследството на Тръмп с повече от две дузини укази през първите си три дни на поста.

Наближаващият процес, който има потенциал да разпали страстите„толкова бързо, колкото Байдън се опитваше да ги смаже, не предлага видимо предимство за президент, който беше избран с обещанието си да обедини воюващите партии на Вашингтон и да създаде компромис в Капитолия.

Надеждите, че Байдън може да внесе различен тон във Вашингтон, които бяха толкова блестящи в деня на встъпването в длъжност, бяха усложнени от съобщението на лидера на мнозинството в Сената Чък Шумер и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че обвинението за импийчмънт за "подбуждане към въстание" ще започне едва на 9 февруари, след като сенаторите положат клетва, съгласно графика, очертан от Шумер.

Забавянето в началото на процеса ще бъде полезно за Байдън, тъй като само двама от назначените от него в кабинета са одобрени от Сената, много по-бавно от техните предшественици. Байдън подчерта тази точка в петък, когато беше попитан дали подкрепя графика за импийчмънт на лидера на сенатското малцинство Мич Макконъл в средата на февруари. „Колкото повече време имаме, за да се справим с тази криза, толкова по-добре“, отговори Байдън в края на събитието в Белия дом за изпълнителни действия в икономиката.

Байдън е бил предпазлив относно това дали смята, че има смисъл да се провежда процес за импийчмънт в Сената за президент, който вече е напуснал длъжността си, отговаряйки практически на всеки въпрос, заявявайки, че ще остави времето и механиката на процеса на лидерите на Сената.

Прессекретарят на Белия дом, Джен Псаки принудително затвори въпроси относно по-съществените възгледи на Байдън за импийчмънта и дали на Тръмп трябва да бъде забранен достъпа до държавна позиция за в бъдеще, като отбеляза, че президентът свали Тръмп от Белия дом чрез изборен процес.

"Той се кандидатира срещу него, защото смяташе, че е негоден да служи, и вече не е тук, защото президентът Байдън го победи", каза Псаки по време на пресконференцията на Белия дом в петък. "Ще оставим стъпките, стъпките на отговорност, които Конгресът ще определи."

Въпросът за безполезността на импийчмънта в момента е още по-важен, тъй като изглежда все по-малко вероятно Сенатът да осъди Тръмп, според доклад на Ману Раджу, Тед Барет и Джереми Хърб от Си Ен Ен.. Осъждането на Тръмп ще изисква 17 републикански сенатори да гласуват с всичките 50 демократи в Сената, което е трудна задача по всеки законодателен въпрос, камо ли един толкова напрегнат като този.

Въпреки че има разногласия между републиканците на ниско равнище относно това как Тръмп трябва да бъде наказан за ролята си в безредиците, с убеждението, че Тръмп може да не е в състояние да заема федерален пост в бъдеще, много републиканци сега също се чудят дали е конституционално да се съди президент, който вече е напуснал поста.

Аргументът за конституционност служи като полезен трик за републиканските сенатори, които са предпазливи към наказателните инстинкти на Тръмп, като им позволява да избягват отчуждаването на избирателите си на нивата, като същевременно евентуално ги спасяват

По-умерените гласоподаватели бяха разгневени от ролята на Тръмп в бунтовете в Капитолия, породена от бурята от лъжи, които той каза за резултатите от изборите през ноември.

"Не знам какъв ще бъде вота, но мисля, че шансът за две трети е нулев", каза сенатор Джон Корнин, републиканец от Тексас, пред Си Ен Ен..

С почти всичките си други действия тази седмица Байдън отбеляза, че се опитва да изведе американците отвъд ерата на Тръмп, не само в политиката, но и в тона. След като прие клетвата на новите си служители, Байдън им каза, че ако ги чуе да говорят с неуважение или се изказват лошо за друг колега, той ще ги уволни на място, подчертавайки, че вярва, че всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и благоприличие, което е „загубено за последните четири години. " Освен този коментар, когато му се даде възможност да атакува Тръмп, той обикновено го избягва, описвайки писмото, което бившият президент му оставя, например, като „великодушно“.

Тази седмица Байдън отчужди някои републиканци, опитвайки се да отмени някои от най-противоречивите политики на Тръмп чрез изпълнителни действия: спиране на строителството на стената на границата между САЩ и Мексико, отмяна на тръбопровода Keystone XL, повторно присъединяване към климатичното споразумение на Париж и отмяна на забраната за пътуване на Тръмп за хора от предимно мюсюлмански страни.

Но новият президент също така постави голям акцент върху действия, които биха могли да получат подкрепа от двете страни: мерки за ускоряване на разпространението на ваксини, като например позоваване на Закона за производство на отбрана, за да произведе повече доставки като специализирани игли или спринцовки, които могат да извлекат повече ваксина от всеки флакон; планира да ускори възобновяването на училищата, удължаване на мораториума върху изгонванията и възбраните и политики, насочени към ограничаване на продоволствената несигурност на фона на пандемията, която е тревожна както за демократите, така и за републиканците.

Посочвайки пътя напред, докато очертава някои от фокусираните върху икономиката изпълнителни действия, Байдън подчерта, че има ограничения относно това, което той може да направи само с един размах на писалкат и направи още един спешен призив към членовете на Конгреса да седнат на масата за преговори за пакета за помощ за възстановяване от 1,9 трилиона долара.

След разделянето на 50-50 на американския сенат, Шумер и Макконъл все още спорят за споразумение за споделяне на властта в Сената, което ще определи броя на местата, които всяка партия контролира в комитетите на парламента. Преговорите са спрени от твърдението на Макконъл, че Шумер поддържа обструкционизъм.

Докато Байдън вече е изправен пред значителна съпротива от страна на републиканците заради цената на пакета, директорът на Националния икономически съвет Брайън Дийз предупреди, че американците могат да се промъкнат в още по-дълбока медицинска криза и "икономическа дупка" без него.

Байдън отбеляза, че още 900 000 американци са се присъединили към редиците на безработните, според икономическите данни тази седмица, докато много семейства все още са принудени да карат на хранителни банки, само за да нахранят децата си. В аргумент в полза на неговия законодателен пакет, съобразен с опасенията на републиканците, той каза, че има „нарастващ икономически консенсус, че трябва да действаме решително и смело, за да разрастваме икономиката“ и че това е „интелигентна фискална инвестиция“, която ще помогне на САЩ да запазят своето конкурентно предимство по целия свят.

"Не мисля, че хората в тази държава искат просто да седят неподвижно и да гледат как приятелите и съседите, колегите и изобщо американците гладуват, губят домовете си или губят чувството си за достойнство, надежда и уважение", каза той. „Не мисля, че демократите или републиканците ще гладуват и ще загубят работата си. Мисля, че американците гладуват и губят работата си.

И все пак, Байдън все още има какво да убеди, докато се опитва да набере политическата воля за друго двупартийно законодателство, което използва тези инструменти. Докато се приближава, има признаци, че двете страни се оттеглят към познатите си ъгли, като импийчмънтът е най-голямата пречка по пътя на новия президент. /БГНЕС

Категории: