Природозащитни организации дават на съд стратегически газов терминал в Гърция

Пет гръцки и международни агенции за екологични кампании започнаха правни действия срещу голям проект за природен газ, подкрепян от ЕС като регионална алтернатива на руската енергия, предаде в. „Катимерини“. Грийнпийс и Световният фонд за природата заведоха жалбата в Държавния съвет, най-висшия административен съд на Гърция, срещу планирано офшорно предприятие за съхранение и преобразуване на природен газ извън североизточното пристанище Александруполис. Искът е подаден във вторник, казва се в съвместно изявление на групите.

Терминалът, който трябва да бъде пуснат в експлоатация в началото на следващата година, ще работи на модифициран танкер, наречен също "Александруполис", за съхранение на втечнен природен газ и превръщането му във вид, годен за доставяне в националната разпределителна мрежа. Дългият 288 метра кораб пристигна на местоназначението си в неделя след 10-месечно преустройство в корабостроителниците Keppel в Сингапур.

В своето съдебно оспорване природните групи описаха централата като „податлива на инциденти“ и казаха, че представлява заплаха за местната морска среда, която включва защитена зона. „Инсталирането в (защитени) зони на такива опасни индустриални единици е изрично забранено съгласно действащото законодателство“, казаха групите. Те също така отбелязаха, че се противопоставят на нова, публично подкрепена инвестиция в проекти за изкопаеми горива, които според тях биха подчертали глобалните ангажименти за справяне с изменението на климата.

Правителството на Гърция спечели одобрението на ЕС да предостави повече от 165 милиона евро държавна помощ за проекта, като се аргументира, че природният газ остава ключов източник на енергия, докато страните преминават към възобновяеми енергийни източници. Атина също така подкрепя по-широките цели на Запада да помогне за намаляване на историческата зависимост от доставките на газ по руски тръбопроводи в други страни в Югоизточна Европа – тласък, който набра скорост след нахлуването на Русия в Украйна и прекъсването на световните енергийни пазари.

Проектът ще предефинира пристанището на Александруполис „като решаваш център за енергийната сигурност на цяла Централна и Югоизточна Европа“, каза Костис Сифнайос, управляващ директор на Gastrade, консорциумът, който ще управлява централата. Неговите изказвания дойдоха преди обявяването на съдебния иск. Новият терминал, който ще бъде пуснат в експлоатация през следващите три месеца след тестове, ще има капацитет за регазификация до 5,5 милиарда кубически метра годишно. Гръцките екологични групи Гръцкото общество за защита на природата, Гръцкото орнитологично дружество и Средиземноморската асоциация за спасяване на морските костенурки се присъединиха към жалбата. През октомври Грийнпийс призова Гърция да се откаже от проект за проучване на дълбоководен газ в Средиземно море с аргумента, че може да навреди на китовете и делфините.