Природонаучният музей с постоянна експозиция за биоразнообразието на Антарктида

За първи път Националният природонаучен музей при БАН ще има постоянна експозиция, посветена на биоразнообразието на Антарктида, включваща риби, птици, морски безгръбначни и някои видове водорасли и лишеи.

Освен важната музейна стойност, част от екземплярите, събирани по време на изследванията на морето около българската антарктическа база на остров Ливингстън, имат и научна стойност - някои от видовете са много редки, други пък са нови за науката.

Музейните експонати включват два екземпляра от уникалната ледена риба, представител на единственото семейство гръбначни животни, в чиято кръв няма хемоглобин и е бяла на цвят. Освен нея във витрината са изложени и 5 вида нототениеви риби, които имат специални гликопротеини в кръвта, играещи ролята на антифриз, които гия предпазват от замръзване в ледените условия на Антарктида. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с интересният пингвин на Адели, рядък гост около Българската полярна база, както и с няколко вида морски безгръбначни и представители на местната флора. Сред интересните образци е гигантският антарктически червей, който достига над метър на дължина. Последните изследвания доказват, че този вид синтезира цял набор от невротоксини, които му служат за това да оцелее и да не стане жертва на хищниците. Тези биологично активни вещества имат потенциал да се използват във фармацията и по-специално за лекуване на някои изключително тежки заболявания като Алцхаймер например.

Експозицията “Биоразнообразието на Антарктида” е изготвена под ръководството на доц. Тихомир Стефанов от музея и с активното участие на доц. Любомир Кендеров от СУ “Св. Кл. Охридски” и гл. асистент Боян Златков от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Обновената витрина ще бъде открита на 1 декември от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и директора на Природонаучния музей проф. Павел Стоев.

1 декември е и денят, в който всяка година международната полярна общност отбелязва Международния ден на Антарктида. /БГНЕС