Приключи „14 Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022”

Успешно и сред всеобща радост приключиха работните занимания на „14 Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022” по предвидената програма. След заключителното спортно състезание по дисциплини, участниците от втората смяна бяха наградени с медали и спортни купи.

И тази детска ваканция се проведе по проект на КИЦ „Босилеград” и се реализира от Олимпийски клуб Босилеград под педагогическото ръководство на Желко и Силвия Насеви. Ваканцията изцяло бе финансирана от Министерството на външните работи на Република България по програмата „Помощ за развитие”. Всички участници и работния екип получиха спортни екипировки, храна и награди.

В двете смени участваха 109 деца от Босилеград и Райчиловци, като в първата смяна бяха 67 и във втората смяна 42 деца.

През юли и август децата имаха възможност по една наситена със спортни занимания и лекции програма не само да си играят на Олимпиада, но и да научат спортните похвати и спортните правила по основните видове спорт и много полезни неща от областта на възпитанието, взаимното общуване, екология, местни традиции, театър, култура и изкуство.

Ваканцията се проведе сред увеличаващ се интерес и съпричастност от деца и родители, сред природна обстановка на една ливада в местността Добри дол. Децата изпитваха истинска радост, щастие и свобода на духа. Ваканцията е единственото място където децата на Босилеград над едно десетилетие имат възможност за свободна творческа изява, а техните родители им дават все по-голяма подкрепа и се превръщат в тяхната истинска и верна публика по време на спортните им състезания.

Емоционалната връзка между децата и техните педагогически ръководители става все по-силна което означава, че те са спечелили любовта и доверието на децата и родителите и вече с нетърпение очакват следващите прояви на Олимпийски клуб „Босилеград” през зимата и следващото лято.

Съвместните усилия на КИЦ „Босилеград”, Олимпийски клуб „Босилеград”, Национална спортна академия „Васил Левски”, 55 СОУ „Петко Каравелов” от София и Програмата „Помощ за развитие” към Министерството на външните работи на Република България си заслужаваха, защото Босилеград няма нищо по-ценно от собствените си деца. /БГНЕС