Президентът на Казахстан подаде оставка

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев напуска поста на държавен глава.

Назарбаев (вляво) с бившия руски лидер Борис Елцин

Това заяви той в телевизионна реч, както съобщава местното издание bnews.kz.

„Обръщам се към народа във важни исторически моменти. Днес е такъв ден, но важността на днешното обръщение е различна. Като президент на Казахстанвзех решение да прекратя собствените си правомощия. Разбира се, това не е лесно решение. Тази година се навършват 30 години, откакто заемам най-високата длъжност в нашата страна“, каза Назарбаев.

Лично той обяви, че председателят на Сената Касим Жомарт Токаев ще заеме поста като държавен глава. Назарбаев отбеляза, че ще остане начело на Съвета за сигурност на Казахстан, както и ще запази поста си в партията „Нур Отан“ и ще остане член на Конституционния съвет, съобщи Ведомости. По-късно на интернет страницата на президента на Казахстан беше публикуван указът за оттеглянето му.

Нурсултан Назарбаев е роден на 6 юли 1940 г. До подаването на оставката си, той ръководи страната най-дълго в постсъветското пространство. През юни 1989 г. Назарбаев е избран за първи секретар на Централния комитет на комунистическата партия на Казахстан и фактически от този момент оглавява републиката. През април 1990 г. Върховният съвет на Казахската ССР прие закон за учреждаване на поста президент на Казахстан и избра Назарбаев за ръководител на републиката. А през 1991 г. той получи 98,7% от гласовете на първите президентски избори. Той е преизбиран пет пъти.

Назарбаев е един от инициаторите за създаване на Митнически съюз с участието на Русия, Казахстан и Беларус. Съюзът стартира през 2010 г., а през 2015 г. се трансформира в Евразийския икономически съюз, към който се присъединиха Армения и Киргизстан.

През 2010 г. парламентът на Казахстан прие конституционен закон, който дава на Назарбаев статут на национален лидер. Президентът не подписа документа и не го върна в парламента за второ обсъждане. През февруари тази година той поиска от Конституционния съвет да разясни разпоредбата на основния закон на страната за прекратяване на президентските правомощия. На следващия ден той каза, че предсрочни президентски избори не се планират. /БГНЕС