Президентът освободи от длъжност Живко Коцев

Президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР.

Президентският указ е свързан с решение на служебното правителство от вчера - деня, в който встъпи в длъжност, за освобождаването на Живко Коцев от длъжност.

БГНЕС припомня, че името на Живко Коцев бе намесено в контакти с контрабандни канали. През изминалия уикенд бяха разпространени снимки на главния секретар на МВР с контрабандисти. Името му попадна в информации, свързани с Николай Николов-Паскал, бившата директорка на митниците Петя Банкова и Марин и Стефан Димитрови.

В рамките на изминалите дни Коцев първо подаде оставка, но два дни по-късно я оттегли и каза, че е действал под натиск. Под натиска на министър Калин Стоянов, изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, нейния заместник - Христо Кръстев, както и с шефа на КПКОНПИ Антон Славчев.

Денков сезира ad hoc прокурора по разследването на главния прокурор - Даниела Талева. А във вторник ръководителят на Наказателната колегия на ВКС разпореди преписката, образувана по сигнал на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

В състава на служебния кабинет "Главчев" Калин Стоянов остава начело на МВР. /БГНЕС