Превозвачи от няколко града вдигнаха протест срещу тол системата

Превозвачи от Русе, Ямбол, Бургас и Сливен протестираха срещу въвеждането на тол системата от първи март. Те настояват за отлагане и по-ниски такси. Ако това не се случи, прогнозират фалит на транспортни фирми, предават кореспондентите на БГНЕС от страната.

Макар и малобройни, превозвачите от Русе излязоха, за да защитят интересите си в района на Дунав мост. Не се стигна до затваряне на движението, тъй като протестиращите се придвижваха между двете кръгови кръстовища в едната лента.

Основното им искане е отлагане на въвеждането на системата с поне три месеца. „Няма яснота как тол системата ще функционира”, заяви Мариета Иванова, която има транспортна фирма в Русе.

Освен това на годишна база се оказва, че на превозвачите ще излиза почти 10 пъти по-скъпо с тол системата, отколкото с винетка. Това щяло да рефлектира върху крайния потребител, тъй като всички стоки биха поскъпнали.

Имало проблем и с GPS-системата, обясни още Мариета Иванова. Освен това, високите цени не отговарят на качеството на инфраструктурата, недоволстват превозвачите. Няма и алтернативни пътища, както е в другите държави.

Протестиращите настояват също да се върнат месечните винетки. /БГНЕС