Преследването на мъжка красота убива плодовитостта

Учените откриха еволюционен парадокс, при който мъжете увреждат способността си да имат деца заради усилията си да изглеждат по-привлекателни.

Вземането на стероиди, за да се постигне впечатляваща физика или на лекарства против плешивост, за да се поддържа гъста коса, може да увреди плодовитостта.

Това е наречено парадокс на Мосман-Пейси от учените, които го описват за първи път.

Те казват, че това причинява много от проблемите на двойки, които се опитват да заченат дете.

"Забелязах, че някои от мъжете, които идват, за да тестват плодовитостта си, са огромни", казва д-р Джеймс Мосман от университета Браун в САЩ. Той защитава докторска степен в Шефилд, свързана със злоупотребата със стероиди.

Лекарят казва за Би Би Си: "Те се опитват да изглеждат наистина големи, да изглеждат като върха на еволюцията. Но всъщност се превръщат в много негодни в еволюционен смисъл, защото без изключение въобще нямат сперматозоиди при еякулацията си“.

Анаболните стероиди имитират ефекта на мъжкия хормон тестостерон в организма и се използват като медикаменти за подсилване на мускулния растеж. Те се използват редовно от културистите.

Проф. Алън Пейси от Университета в Шефилд добавя: "Не е ли иронично, че мъжете отиват във фитнеса, за да изглеждат чудесно, в по-голямата си част за да привличат жени и по невнимание намаляват плодовитостта им."

Анаболните стероиди заблуждават хипофизната жлеза на мозъка да мисли, че тестисите са преуморени от производство на сперма. Така че жлезите реагират чрез затваряне на производството на два хормона, наречени FSH и LH, които са ключовите хормони, стимулиращи производството на сперматозоиди.

Изследователите твърдят, че подобно нещо се наблюдава и при мъжете, които използват медикаменти, за да предотвратят мъжката плешивост.

Лекарството финастерид променя начина, по който тестостеронът се метаболизира в организма и може да ограничи загубата на коса, но страничните ефекти могат да включват еректилна дисфункция и удар за фертилитета.

Професор Пейси заяви пред Би Би Си: "Бих казал, че повечето от употребяващите анаболни стероиди вероятно ще останат стерилни - 90% вероятно."

"Медикаментите за плешивост са малко по-щадящи, но продажбите минават всякакви граници и това ги прави все по-често срещан проблем."

Мярката за успех в еволюционно отношение е предаване на вашите гени (инструкции във вашата ДНК) на следващото поколение. Това не е еквивалент на екстравагантната опашка на пауна, която прави мъжките по-привлекателни за женските и увеличава шансовете на гените да преминат към следващото поколение, твърди доктор Мосман. Има някои примери в естествения свят, където едно животно жертва способността си да се размножава.

Някои видове птици извършват кооперативно размножаване, в което индивидите се отказват от собственото си потомство, за да помогнат за отглеждането на потомците на близки родственици. Но дори това може да има смисъл в еволюционните условия, тъй като половината от гените ви се споделят с братя и сестри, така че те все още се предават, дори косвено.

Д-р Мосман подозира, че "мислите, че сме по-привлекателни за противоположния пол, убивайки потомството си" вероятно са присъщи само за хората. /БГНЕС

Тагове: