Преговорите за мир в Либия приключиха без споразумение

Разговорите между представители на враждуващите страни в Либия, които се състояха в Женева, завършиха без споразумение за прекратяване на огъня, но ООН предложи втори кръг от преговори на 18 февруари, съобщи АФП.

Разговорите целяха да сложат край на битките между признатото от ООН правителство в Триполи и базираните в източната част военни, начело с Халифа Хафтар.

"Тъй като и двете страни се съгласиха с необходимостта да продължат преговорите, за да се постигне всеобхватно споразумение за прекратяване на огъня, (мисията на ООН) предложи 18 февруари 2020 г. като дата за нов кръг от преговори" в Женева, заявиха от ООН.

Пратеникът на ООН в Либия Гасан Саламе по-рано заяви, че двете страни са се съгласили с необходимостта да превърнат примирието в споразумение за пълно прекратяване на огъня, но все още имат „точки на различие“.

Петима висши офицери от признатото от ООН правителство на националното споразумение и петима, представляващи Либийската национална армия на Хафтар, участваха в разговорите като част от обща "военна комисия".

На срещата на върха в Берлин миналия месец световните лидери се ангажираха да прекратят всички чуждестранни намеси в страната и да подкрепят оръжейното ембарго, за да помогнат за прекратяване на продължителната гражданска война./БГНЕС