Преди дебатите по вота: силна гражданска подкрепа от площада

Две демонстрации се провеждат тази вечер в столицата в подкрепа на правителството, ден преди дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Около фонтана пред президентството и пред сградата на Народното събрание – това са двете локации, където в понеделник вечер граждани, към които се присъединиха председателят на парламента Мирослав Иванов, бившият председател Никола Минчев, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, транспортният министър Николай Събев, зам.-министри и депутати, изразяват подкрепата си за кабинета.

Българското общество е будно и няма да остави да бъде лъгано и връщано към модел, заради който ние бяхме по площадите и в жега, и в дъжд, за да отворим вратата към промяната. Можем да постигнем много неща, стига да премахнем корупцията и когато работим заедно, фокусирано и общата ни цел е просперитетът на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Мирослав Иванов, който говори пред хората на площада пред президентството.

В организираното събитие от инициативата "Правосъдие за всеки" участие взе и бившият председател на НС Никола Минчев, чиято оставка бе поискана и гласувана миналата седмица.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова също участва в протестната демонстрация под надслов "Марш за европейска България".

Каквото и клише да е това, но тези дни наистина са исторически. Сега България избира дали да успяват най-предприемчивите и да прекършим модела на връзкарите. Силно се надявам във вторник пред парламента да има масово присъствие, за да не позволим феодалните сили да се завърнат. Надявам се след сряда да бъдем поне 121 депутати, за които дневният ред да бъде бъдещето на България, заяви от своя страна депутатът от „Демократична България” Владислав Панев.

В същото време пред сградата на Народното събрание също има граждани, подкрепящи правителството. При тях дойде транспортният министър Николай Събев. Той заяви, че промяната е започнала и дори и вотът на недоверие да успее, тя не може да бъде спряна.

След изказвания, демонстрацията от президентството тръгна на шествие към парламента, за да се обединят и двата протеста. С възгласи „Всеки ден ще е така до победата” хората тръгнаха по жълтите павета с големия транспарант на „Правосъдие за всеки”, познат от многото протести за реална съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Обстановката в центъра на София е спокойна. Има обаче полицейско присъствие. Към 19.30 часа движението по булевард „Цар Освободител” е затворено. Шествието към парламента е многолюдно. /БГНЕС