Болниците с фургони за изследване на COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Днес изтича крайният срок, в който пред всички големи държавни болници трябва да има поставени мобилни съоръжения – тип фургон. Там всеки пациент с оплаквания преминава на преглед първо оттам. Проверка на БГНЕС установи, че Военномедицинска академия все още не е поставила фургон за тази цел. Съседите им от Александровска болница вече са изпълнили това нареждане, което беше вменено със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Пациентите се обслужват от медици, облечени в специално облекло. На място се мери температурата и сатурацията на човека. В тези фургони се прави бърз антигенен тест, както има възможност да се направи PCR.

Целта на тези изнесени кабинети е да не се допуска смесването на потоците в лечебното заведение и да се преценява на базата на показателите дали даден пациент се нуждае от болнично лечение или домашно.

Общинските Втора и Четвърта градска болница също преглеждат пациентите си в такова изнесено помещение, а Първа и Пета и градска болница подготвят за отваряне своите фургони за триаж.

По-късно днес здравният министър ще посети и УМБАЛ „Св. Анна“ – София, където ще се запознае със създадената от лечебното заведение организация за работа в условията на COVID-19. Там също има новосъздаден пункт за триаж на пациенти и за тестване за COVID-19. Пунктът се намира срещу входа на Спешното отделение на болницата. /БГНЕС