Правителството на талибаните буди загриженост в САЩ

Съединените щати заявиха, че съставът на кабинета на талибанското правителство, обявен вчера буди загриженост, но ще съдят за него по действията му. Най-важно е дали желаещите да напуснат страната афганистанци ще могат да го направят свободно.

При голям интерес от света говорителят на талибаните Забиула Муджахид обяви временното правителство на талибаните.

"Отбелязваме, че обявеният списък с имена се състои изключително от лица, които са членове на талибаните и в него няма жени. Ние сме загрижени за принадлежността и данните за някои от тези лица", каза говорител на Държавния департамент.

"Разбираме, че талибаните са представили това като служебен кабинет. Ние обаче ще съдим за него по действията, а не по думите му”.

Държавният департамент поднови призива си към талибаните да осигурят безопасно напускане на страната както на американските граждани, така и на афганистанците.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан. Премиер на страната ще бъде молла Мохамад Хасан Ахунд, който ще има двама вицепремиери: молла Абдул Гани Барадар и молла Абдул Салам Ханафи. Ахунд е в санкционния списък на ООН заради службата си за режима на ислямистите в Афганистан от 1996 до 2001 г.

За министър на отбраната на Афганистан е назначен синът на основателя на „Талибан” Мохамад Якуб Муджахид, а вътрешен министър ще бъде синът на основателя на „Мрежата на Хакан” Сираджуддин Хакани. „Мрежата на Хакан” се счита за терористична групировка в САЩ. За министър на външните работи е назначен молла Амир Хан Мутаки, а за министър на културата и информацията- Забихула Муджахид, който е и говорител на движението. Министър на образованието е шейх Мавлави Нурула Мунир, на икономиката - Мохамад Ханиф.

"Ние показахме ясно очакванията си, че афганистанският народ заслужава приобщаващо правителство", каза говорителят на Държавния департамент./БГНЕС, АФП