Правителственият авиоотряд ще осигурява спешна медицинска помощ по въздух

Правителството взе решение за прехвърляне на дейността по осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух от търговското дружество "България Хели Мед Сървиз" към държавния авиационен оператор, т.е. към правителствения авиоотряд.

Това каза на пресконференция служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на министър Алексиев, при положение, че тази дейност касае живота и здравето на хората, тя трябва до бъде извършвана от държавата, от държавна структура, а не от търговско дружество. "Нямаме време за експерименти", категоричен е той.

Алексиев обясни, че решението е взето след много сериозни анализи. „Това, което смятаме, е, че правителственият авиоотряд, който има дългогодишен опит в извършване на полети в летателна годност, е удачната структура, която трябва да бъде надградена и да извършва тази услуга“, отбеляза той и допълни, че правителственият авиоотряд има много добре изградена организационна структура, логистика, много сериозни експерти и опит.

„Не може едно новорегистрирано дружество да изпълнява тази дейност. Пак казвам, това е абсолютен държавен приоритет, защото касае живота и здравето на хората, затова държавата изцяло поема този ангажимент“, подчерта Алексиев.

Спешната медицинска помощ по въздух се осигурява и финансира от държавата и ще бъде достъпна за всички български граждани, а също така и безплатна. „Затова вярваме, че с тази стъпка ние надграждаме този процес, който е от изключителна важност, с тази стъпка ние осигуряваме по-бърза реализация на т.нар. проект HEMS“, каза още транспортният министър, като добави, че служебното правителство иска България да има спешна медицинска помощ по въздух още до средата на т.г.

Той заяви, че изпълнението на услугата HEMS не е просто доставката на хеликоптери, а е нужна много сложна логистика и по осигуряване на бази и хеликоптерни площадки, обучение на медицински екипи и на летателен състав.

Министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съобщи, че вчера е взето решение за закупуване на 6 хеликоптера по ПВУ, което е подписано и от италианска страна (фирмата „Леонардо“) и от Министерство на здравеопазването, като първият хеликоптер ще го имаме още на 15 декември, а останалите до 2025 г.

Меджидиев посочи, че със съвместните усилия на цялата държавата под ръководството на президента освен служебното правителство, всички ведомства са мобилизирани за това да имаме въздушна спешна помощ. „Още преди получаването на първия хеликоптер, който очакваме, че по друга програма още в средата на годината ще имаме такива, ние ще бъдем абсолютно готови с обучени медицински екипи, пилоти, хангари, площадки в лечебните заведения, където да могат да кацат и да се завършва целият този процес, организация на сериозен координационен център, който да управлява тези полети и да координира действията на наземната и въздушната спешна медицинска помощ“, обясни той.

Алексиев заяви, че няма спомен последното редовно правителство да е направило нещо, свързано с осигуряването на спешна медицинска помощ. „Просто в края на мандата си създаде това дружество, може би определени хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции в един борд. Оттам нататък аз дадох достатъчно време да се организира, до ден-днешен няма резултат“, уточни той.

Хеликоптерите ще бъдат позиционирани в София, в района на Безмер, авиобаза „Чайка“ до Варна, както и в Долна Митрополия, защото там има изградена инфраструктура, но паралелно се работи и за изграждането на нова.

На въпрос, свързан с изплащането помощи на хора с изтекъл ТЕЛК, Меджидиев отговори, че има голямо затруднение, но още в началото на следващия месец ще започне изплащането, като подчерта, че лично той е дал заповед данните да бъдат прехвърлени. /БГНЕС