Прасетата вече са имунизирани срещу Ковид

Коронавирусът, който уби милиони по цял свят, и заразява различни видове животни, не може да бъде опасен за прасетата, установява ново проучване.

Свинските клетки, заразени с вируса, преминават през процес, известен като апоптоза, който убива заразените клетки и предотвратява разпространението на вируса. Изследването на учените е публикувано в академично списание Cell Death Discovery. Коронавирусът се смята за зоонозна болест, тоест произлиза от животни, и се разпространява при хората.

Не е изненадващо, че като зоонозен, вирусът е заразил различни видове животни - котки, кучета, порове, норки, елени, тигри и хамстери. Освен това, животните освен че са се заразявали помежду си, са заразявали и хора. От самото начало на епидемията учените са знаели, че прасетата могат да бъдат заразени с коронавирус, но за да го прихванат, ще трябва да са изложени на голям вирусен товар.

Учените се надяват откритието, че прасетата се заразяват, но не се разболяват, да може да бъде модел за изследване на вирусната имуногенност.

В изследването си учените заразяват с Ковид клетки от дихателната система на свинете. Свинските клетки просто умират, след като са били заразени, като ядрата на техните клетки се раздробяват на парчета.

Тази форма на регулирана клетъчна смърт е известна като апоптоза и докато думата клетъчна смърт може да звучи плашещо, тя всъщност означава, че вместо да разпространяват инфекцията към други клетки, заразените клетки просто умират, спирайки инфекцията в нейните следи, като същевременно причиняват минимална щета на тъканите. За разлика от свинските, човешките клетки, вместо да се подлагат на апоптоза, са значително по-податливи на некроза. Това е друг вид клетъчна смърт, но е значително по-малко контролирана от апоптозата. /БГНЕС