ПП-ДБ и "Спаси София" представиха програмата си в сектор “Култура”

Ако не инвестираме в култура и в образование, нищо от това, което виждаме днес като недъзи на обществото, като отношение и светоглед в обществото, няма да успеем лесно да го променим. Ако не започнем да инвестираме днес, след 5-10 години няма да ни хареса резултатът, който ще видим в бъдеще.

Това заяви кандидатът за кмет на ПП-ДБ-СС Васил Терзиев по време на представянето приоритетите на коалицията в сектор “Култура”, предаде репортер на БГНЕС.

Терзиев подчерта, че за него и екипът му е важно диалогът между тях и бранша да продължи. “Ние искаме от идеите и дискусиите да се раждат политики, които да защитаваме и да финансираме. За да не бъдат голи обещания, ние ще работим още в Бюджета за 2024г. да видите различна посока за това какво е нашето отношение към културата”, обясни той.

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ-СС сподели, че е част от комитета по покупки на Тейт Модърн за цяла Източна Европа. “Една от идеите ми е да докарам екипа ма Тейт Модърн догодина тук. Много вярвам, че ние можем да бъдем страхотна дестинация за туризъм”, каза още Терзиев.

Водачът на общата листа от съветници на коалицията Борис Бонев каза, че за него е важно нещата, за които секторът се бори, да не останат празни думи в пространството. “Никога не бих допуснал вратите за хората от бранша да бъдат затворени и тяхното мнение да не се чува”, обясни той и добави, че според него трябва да се работи в партньорство със сектора. “За нас ще бъде изключително важно средствата и достъпа до средства да не бъде делен на "любимци" и "нелюбимци", а всеки да има възможността с идеята си да получи достъп до финансиране”, каза още той.

Той изрази надежда браншът да бъде партньор в бъдещето управление.

Яна Генова даде повече информация за това над какво ще работят в сектор "Култура". Сред приоритетите им ще бъде равният достъп до качествена култура и творческо участие във всички райони на София. “Втората тема е приобщаваща градска среда чрез изкуство. Достойно присъствие на културната памет в градското пространство”, добави Генова и поясни, че третата приоритетна тема е развитие и достъп до пазари за културните и творчески индустрии. “Международна разпознаваемост на София като творчески град и културна столица”, посочи тя като още един приоритет.

“В цялата управленска програма са заложени принципи на мениджмънт и управление, което освен през размах и решителност, мисли през стратегия”, завърши Генова. /БГНЕС