ПП, БСП и ДБ се договориха за ясна програма и срокове

Продължаваме промяната, БСП и Демократична България седнаха на масата на преговорите за нова коалиция в рамките на този парламент, предаде репортер на БГНЕС.

В неделя предстоят разговори на ПП и с депутатите, които напуснаха ИТН. От днешните срещи стана ясно, че трите партии са допуснали грешки в диалогичността и комуникацията в старата коалиция, за новата те дадоха заявка за ясна и конкретна програма с ясни срокове и друг начин на вземане на решения.

След срещата на ПП с БСП, кандидатът за премиер Асен Василев подчерта, че са приели програма с ясни ангажименти и срокове какво ще се случи до края на годината като реформи и дейности. „Надявам се, че ще успеем да направим всичко за интересите на България, както първият кабинет“, подчерта Василев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са си дали сметка за слабостите. „Една от тях беше, че не подготвихме от началото още ясна програма със задачи и срокове, затова коригираме днес тази слабост. Екипи, представени от всеки от нас, ще изготвят програма за 6 месеца с приоритети и законодателна рамка“, съобщи тя.

Тъй като ни липсваше добра комуникация в предишния кабинет, предлагаме нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат. Уверени сме, че общото, което ни събира и доброто, което свършихме може да продължи с ясна конкретна амбициозна програма, каза Нинова.

Министерствата, ресорите ще оставим за втори етап на нашите разговори, по-важно е да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите 6 месеца, посочи Нинова.

По темата за изгонените 70 руски дипломати, Нинова каза, че призовават дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и да се нормализира диалогът- „и да се възстанови, така че да е в интерес на българския национален интерес“, посочи Нинова.

Василев каза, че дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати, да работят нашите дипломати за българския интерес, дипломатите на Руската федерация ще работят за Руската федерация през нормализиране на диалога и от двете страни, каза още Василев.

Втората среща на ПП беше с Демократична България. Асен Василев от ПП каза, че влизат в консултациите да направят ясна програма с ясни срокове, така че да изпълнят всичко, което българския народ очаква от едно правителство.

Христо Иванов заяви, че стъпват на 6 месеца трудна турбулентност, но добри постижения. Благодаря за доброто сътрудничество. Трябва да си извадим уроци, да има ясна програма, ще трябва да подобрим структурата на вземане на решения в едно бъдеще управление и да подходим по конкретен начин към формиране на мнозинство в парламента, добави Иванов. Без да се отказваме от целите ни трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети, така че в рамките на 6 месеца или 1 година да предложим постижения, които да постигнем, подчерта Христо Иванов.

Потвърдихме готовност да окажем подкрепа на ПП.

Важно е страната да се стабилизира, да се излъчи управление и това да стане с първия мандат, каза Христо Иванов на излизане от преговорите с ПП. Трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти избори в рамките на няколко месеца, добави той.

Това, което свършихме в последните месеци даде добра основа за посоката, по която трябва да се продължи. Обсъдихме програмата, да, споделям оценката следващият кабинет да стъпи върху много ясна програма, която да дава база и приоритети, през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия, подчерта още Иванов.

Шенген и Еврозоната трябва да бъдат акцент. Както и модернизацията на българските въоръжени сили, както и общата модернизация на сектор Сигурност. Още теми са важни - образование, култура, демография, каза Иванов и добави, че диалогичността трябва да се подобри. Оценяваме колко ще е трудно, но трябва енергично да се действа и заявките, които чухме са убедителни, излизам с оптимизъм от тази среща. Тласкането към нови избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите, каза Христо Иванов.

Ние от ДБ червени линии не сме чертали, има национални задачи, по които трябва да се работи. Ще трябва да успеем да координираме промяната, отваряне на ова полит. страница със смислена диалогичност по национални теми и приоритети, уточни Иванов.

Асен Василев добави, че продължават разговорите с депутатите от ИТН, които се отделиха от партията в неделя следобед. „След това и с всички депутати, които са способни да вземат независимо решение. Структура и персонален състав още не сме обсъждали“, коментира Василев.

Попитан за РСМ, Василев каза: „По македонския въпрос ние си свършихме работата. Колегите от РС Македония смятат, че това е пробългарско предложение. Нека сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблем на съседите, а не на нас, подчерта Василев. /БГНЕС