ПП, БСП, ДБ и независимите задвижиха управленска програма на кабинет „Василев”

„Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и независимите депутати, отцепили се от „Има такъв народ”, сформираха работна група за изготвянето на управленска програма на правителство в рамките на настоящия парламент с министър-председател Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Продължаваме изключително активната работа в две направления – законодателна и изпълнителна, заяви по-рано министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ и уточни, че приоритетите ще обхващат времева рамка за близките 6 – 9 месеца.

Георги Свиленски съобщи, че „БСП за България“ е представила своите приоритети, утвърдени на Националния съвет, които обхващат сферите образование, социална политика, здравеопазване, икономика и енергетика, а другото е предложение за управленската програма, свързано с преизчисляването на пенсиите от 1 януари 2023 г., безплатни учебници за ученици от 1. до 12. клас, както и безплатни лекарства за децата до 14 години.

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев, един от напусналите ИТН, подчерта, че единственото нещо, за което е говорено на днешната среща, са 6 – 7 законодателни приоритета за следващите 6 месеца.

Началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова заяви пред журналисти, че промените в Закона за съдебната власт скоро ще бъдат представени за обществено обсъждане.

Следва работната група да обобщи предложенията от всички коалиционни партньори и да представи окончателния материал.

БГНЕС припомня, че ПП проведе срещи за съставяне на кабинет в това НС с БСП и ДБ в събота и с отцепилите се от ИТН депутати в неделя. След срещите стана ясно, че парламентарно представените групи имат желание да работят в посока за съставяне на правителство, за да избегнат четвърти предсрочни избори, но при условие, че в управленската програма има заложени ясни приоритети, както и срокове за осъществяване. /БГНЕС