Пожарникари се борят да спасят най-голямото дърво в света

Пожарникарите, които се борят да защитят най-голямото дърво в света от горски пожари, опустошили САЩ, заявиха, че са оптимисти, че великанът генерал Шърман може да бъде спасен.

Пламъците се приближават до величествения генерал Шърман и други гигантски секвои, след като предизвиканото от човека изменение на климата влоши страховития сезон на пожарите в Калифорния.

"Имаме стотици пожарникари, които дават всичко от себе си и полагат допълнителни грижи", каза пред АФП Марк Гарет, служител по комуникациите в пожарната на региона, за операцията в Национален парк Секвоя.

Екипите се борят с разпространяващите се пожари в Парадайс и Колониите, които досега са унищожили 4600 хектара гори, откакто мълния доведе до появата им преди седмица. Пожарите заплашват Гигантската гора, горичка от около 2000 секвои, която включва пет от най -големите дървета на планетата - някои на възраст до 3000 години. Най-голямото от всички, генерал Шърман, е високо 83 метра.

В четвъртък Генерал Шърман беше увит в огнеупорно алуминиево фолио, предназначено да защити гигантския му ствол от огнената стихия. В петък огнеборците почувстваха, че имат превес, отчасти благодарение на изчистването на ниската растителност и контролирани изгаряния, които предпазват от разпространяване на пожара.

"Мисля, че най-предизвикателната част е теренът тук", каза Гарет. Но „нямаме експлозивно поведение на пожара; той се забави и ни даде шанс да го изпреварим“. В борбата участват около 600 души персонал.

Милиони акра калифорнийски гори са изгорели през тазгодишния свиреп сезон на пожарите. Учените казват, че глобалното затопляне, предизвикано от неконтролираната употреба на изкопаеми горива, прави района все по-уязвим за по-големи и по-разрушителни горски пожари.

Огромните дървета на Гигантската гора са туристическа атракция, към която се стичат посетителите от цял свят, за да видят със собствените си очи внушителната им височина и изключителния диаметър на дънерите. /БГНЕС