Повредени са части на Запорожката АЕЦ в Украйна

Части от украинската Запорожка АЕЦ бяха "сериозно повредени" от военни удари, които принудиха един от нейните реактори да бъде спрян, съобщи операторът на централата в събота.

Ударите в петък върху атомната централата в Южна Украйна - най-големият атомен енергиен комплекс в Европа - "сериозно повредиха" станция, в която се съхранява азот и кислород, както и "спомагателна сграда", каза Енергоатом в Telegram.

Киев и Москва се обвиниха взаимно за атаките. Ударите са повредили захранващ кабел, принудили са един от реакторите да спре и "все още има рискове от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението. Обстрелът "предизвика сериозен риск за безопасната работа на централата".

Руските войски са окупирали завода в Запорожие от първите дни на нахлуването си и Киев ги обвини, че съхраняват тежки оръжия там. Но Москва на свой ред обвини украинските сили, че са атакували централата.

Европейският съюз обвини Русия в събота заради обстрела. „ЕС осъжда военните дейности на Русия около атомната електроцентрала #Zaporizhzhia“, написа в Twitter първият дипломат на блока Жозеп Борел. „Това е сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност и още един пример за незачитане на международните норми от страна на Русия”. Борел настоя ядрената агенция на ООН, Международната агенция за атомна енергия, да получи достъп до централата.

МААЕ от седмици се опитва да изпрати екип, който да инспектира централата. Украйна досега отхвърля усилията, които според нея ще легитимират руската окупация на обекта в очите на международната общност.

В съобщението се казва още, че служители на руския ядрен оператор "Росатом" са напуснали централата малко преди атаките, но украинският персонал е останал и централата все още произвежда електричество.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в петък, че „всяко бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление, акт на терор“. А украинското външно министерство каза, че „възможните последици от удар в работещ реактор са еквивалентни на използването на атомна бомба“. По-рано през седмицата МААЕ заяви, че ситуацията в атомната електроцентрала е "нестабилна". "Всеки принцип на безопасност е нарушен по един или друг начин", каза шефът на МААЕ Рафаел Гроси. /БГНЕС, АФП